reklamı kapat

POPÜLER

Seat

Seat’tan insan odaklı kazaların önüne geçecek yapay zeka teknolojisi

Seat Xplora ekibi, kazaların en önemli sebeplerinden birisi olan uyku ve dikkat dağınıklığını tespit edecek yapay zeka merkezli sisteme geçiş yapacak.

Özellikle elektronik asistanların dört bir yanımızı sardığı süreçte fark yaratma konusunda ayrı bir yarış içerisinde olan bir marka rekabeti günümüzün atlanılmaması gereken noktalarından. Son teknolojiyi üretim ve AR-GE aşamalarında kullanma konusunda başarılı üreticilerden birisi olan Seat, bunun meyvelerini de kullanıcılara sunacağı nitelikli özelliklerle toplayacak. Bu felsefeden hareketle SEAT’in Xplora ekibi, sürücülerin gözlerini yolda tutup tutmadıklarını tespit eden yeni bir sistem oluşturmak için İsrail merkezli Eyesight Technologies ile ortaklık kurdu. Ortaklığın merkezinde olacan yapay zeka teknolojisi, sürücünün tamamen uyanık olup olmadığını ve çevrenin farkında olup olmadığını belirlemek için kafanın konumunu, görüş açısını, göz açıklığını ve göz kırpma hızını ve diğer parametreleri analiz eden bir algoritma içeriyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Seat yapay zeka ile otomobilin diğer bölgelerini de bir araya getirecek

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SEAT’ın Ürün İnovasyon Şefi Stefan Ilijevic; “Avrupa’daki trafik kazalarının yüzde 90’ından fazlasına insan faktörü neden olmakta. Bunların başlıca nedenleri arasında ise dikkat dağınıklığı, yorgunluk, aşırı hız ve alkol gibi etmenler var. SEAT olarak, direksiyon simidinin arkasındaki ihmal durumunu tespit etmek ve trafik kazalarını önemli ölçüde azaltmak için çözümler üzerinde çalışıyoruz. Uzun vadeli vizyonumuz sıfır kazalı bir dünya.” ifadelerine yer verdi.

Geliştirilen teknolojide sürücüleri izlemeye ek olarak otomobildeki diğer parçaların da dikkat dağınıklığını önlemek amacıyla otomatik kontrolü sağlanılması hedefleniyor. Bu noktada en ilgi çekici örnek camlar. Anlık olarak hava ve güneş ışınlarını da izleyebilecek olan yapay zeka, göz kamaşması gibi sürücüyü rahatsız eden bir durum olması veya zayıf görüş koşullarında pencereleri yasal sınırlar içinde koyulaştırabilme entegrasyonuna da sahip olacak. Bu da akıllı cam teknolojilerinin de işin içerisine gireceğini söylemek mümkün.

İlginizi çekebilir

Karşınızda yeni Seat Leon