reklamı kapat

POPÜLER

Samsung IBM

Samsung ve IBM’den telefonlara bir hafta pil ömrü verecek çip tasarımı

 - Güncelleme: 15 Aralık 2021 10:45

Samsung ve IBM’den telefonlara bir hafta pil ömrü verecek çip tasarımı duyurusu geldi. Gelecekte şarj konusu net olarak sorun olmaktan çıkacak.

Akıllı telefonlar çok gelişmiş hale geldiler ancak halen birçok model bir günü dolu dolu geçirmenize izin vermiyor. Fiziksel limitler nedeniyle firmalar artık pil ömrünü uzatmak yerine hızlı şarj konusuna odaklanıyor. İşte bu durum önümüzdeki yıllarda değişebilir. Gelecek yıllarda pil ömürlerini azaltan hızlı şarj sistemlerine gerek kalmayabilir.

Bunu diyoruz çünkü alanlarının dev isimleri Samsung ve IBM, bugün yeni bir çip / işlemci tasarımı geliştirdiklerini duyurdu. Detaylar çok kompleks ancak özet olarak yeni çip / işlemci tasarımı şu an kullanılan FinFET üretim sürecinden farklı olarak transistörlerin yatay değil dikey olarak istiflenmesini temel alıyor.

Vertical Transport Field Effect Transistors (VTFET) olarak geçen yeni tasarım, hemen kullanıma girmeyecek ancak girdiği zaman büyük fark yaratacak. VTFET temelinde üretilen işlemciler FinFET ile üretilenlere oranla iki kat performans artışı getirecek ve tam yüzde 85’lik enerji tasarrufu sağlayacak.

Bu sistem sayesinde tam bir hafta pil ömrü sunan akıllı telefonların hayatımıza girebileceğini iddia eden Samsung ve IBM, bu temelde şimdiye oranla çok daha az enerji harcayan kripto madencilik ekipmanlarının hazırlanabileceğini de aktarıyor. Bu arada üretim konusunda başka çalışmalar da bulunuyor. Firmalar şu an üretimde 1 nm ve altına inme konusunda da büyük adımlar atıyor.

https://youtu.be/OF3Zwfu6Ngc

Telefonların şarj durumları konusunda şu an en çok çalışan isimler arasında Samsung ya da IBM değil Xiaomi yer alıyor

Hatta Xiaomi geçtiğimiz hafta yeni bir pil teknolojisinin duyurusunu yaptı. Halen ayrıntılı teknik detaylar yok ancak firma bu yeni pil ile birim alanda yüzde 10 daha yüksek kapasite sunabiliyor, bunun getirisi ise tam 100 dakikalık ekstra kullanım ömrü oluyor.

Söylendiği kadarıyla yeni geliştirdiği pilin bünyesindeki silikon içeriği artırmayı başaran (Kapasite artımı için) ve bunu güvenli şekilde bir araya getiren şirket, bu yeni pil teknolojisini 2022’de kullanıma sunmak istiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu yeni pili özel bir çip birimiyle detaylı şekilde izleyebilen ve böylelikle güveli şarj ile kullanım sunduklarını da aktaran Xiaomi, yeni pili spesifik olarak 2022’nin ikinci yarısında gelecek amiral gemisi modellerine koyabilir. Bu arada firma 2022’de 200W hızlı şarj sunan telefonlar da tanıtacak.

Xiaomi tarafından HyperCharge adı verilen bu 200W’lık hızlı şarj sistemi, 200W güçte tamamen boş 4.000 mAh pili sadece 8 dakika içerisinde yüzde 100 oranında doldurabiliyor.

İlgili Video