reklamı kapat

POPÜLER

NASA Güneş

NASA “Parker” üzerinden duyurdu: “Güneş’e dokunduk”

Bugün bilim ve uzay alanında önemli bir gelişme daha yaşandı. NASA’nın uzay aracı Güneş’in dış atmosferine giriş yaptı. İşte detaylar;

Sputnik’te yer alan habere göre ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından üç yıl önce Güneş’e doğru fırlatılan Parker Sondası, Güneş’in dış atmosferinin içine girdi ve buradan örnekler topladı. Beklendiği üzere yoğun ısı ve radyasyona maruz kalan Parker, sadece dış atmosferi geçebildi ancak buna rağmen ilk defa insan yapımı bir nesne Güneş’e dokunmuş oldu.

Direkt olarak astrofizikçi Eugene Parker’ın adını alan Parker Sondası, spesifik olarak 2018’de Güneş’e fırlatılmıştı. Daireler çizerek Güneş’e yaklaşan Parker, şu an görevine devam ediyor. Bilim insanlarına göre Güneş’in dış çeperi, yıldızın kendisinden daha sıcak. Parker’ın bunun sebebini açıklayabileceği belirtiliyor. Eğer bir aksilik olmaz ise 2024 yılında Parker, Güneş’e Merkür’den daha yakın bir konumda olacak.

Bu önemli gelişmeyi NASA, “Güneş’e dokunduk” başlıklı aşağıdaki paylaşım ile duyurdu:

NASA, geçtiğimiz haftalarda iki önemli görev gerçekleştirdi

SpaceX, geçtiğimiz hafya Falcon 9 roket kullanarak alçak dünya yörüngesine uydu götürdü. Bu uydu NASA tarafından geliştirilen bir teleskoptu. NASA’nın Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) olarak geçen bu uydusu, ilk olarak 2017 yılında duyuruldu. IXPE, kara delikler ve nötron yıldızları gibi kozmik kaynaklardan gelen X-ışınlarının polarizasyonunu ölçebilen ilk uydu olarak öne çıkıyor.

Bu açıdan spesifik olarak büyük gizemler barındıran kara deliklerin incelenmesi için kullanılacak uydu, insanoğlunun uzaya bakış açısını değiştirebilecek bir seçenek olarak dikkat çekiyor. SpaceX, bundan önce ise NASA’nın “Double Asteroid Redirection Test” ya da kısaca DART olarak geçen görevi kapsamında kalkış yapmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hatırlamak adına DART sisteminin amacı, Dünya’ya çarpma riski bulunan asteroitlere bir uzay aracı çarpmak olarak açıklanıyor. Zaman zaman bazı asteroitler Dünya’ya çarpma riski doğurulabiliyor. Dünya çok uzun yıllardır büyük bir asteroit çarpma riski yaşamadı ancak bu durum gelecek için risk olmadığı anlamına gelmiyor. Bu açıdan DART sistemi büyük önem arz ediyor.

DART ile asteroitlere çarpılacak bir uzay aracının asteroit yörüngesini değiştirip değiştirmeyeceği test edilecek ve burada ilk deneme Dimorphos ile yapılacak.

Açıklamaya göre Dimorphos, asteroid Didymos’un bir uydusu ve Didymoon takma adıyla da anlıyor. Yaklaşık 160 metre genişliğinde ve her 12 saatte bir güneşin etrafında dönen Dimorphos, Dünya’dan 11 milyon km uzakta yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en küçük aksiyon kamerası ile tanışın