reklamı kapat

POPÜLER

akıllı asistan

Akıllı asistan hayat öyküsü kaydetmek için kullanılacak [Video]

Akıllı asistanlar dünya çapında birçok evde hala yaygın kullanılan bir cihaz değil. Ancak akıllı asistan cihazları için yeni bir atılım ile kullanım yelpazesi genişleyebilir.

ABD’deki yaşlıların dörtte birinden fazlası yalnız yaşıyor. Japonya kadar kalabalık yaşlı nüfusa sahip olmayan ABD’de yaşlı hayatına yönelik gelişmeler de kısır kalıyor. Bu nedenle eksikliği fark eden Accenture Interactive, akıllı asistan uygulaması Memory Lane ile yaşlıların hayat hikayelerini kaydetmeyi olanaklı kılıyor. ABD’de yaklaşık 12 milyon civarı olan yaşlı insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Birçoğunun zengin hayat hikayeleri var ancak bunları aktaracak yetkinliği olmuyor ya da zamanı. Bu nedenle tarihe tanıklık etmiş bu insanların hayat hikayelerine değer veren bazı şirketler yaşlıların hayat hikayelerini kaydetmelerini sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Accenture Interactive‘ten İsveçli şirket Stockholm Exergi için konuya dair bir atılım geldi. “Memory Lane” adlı bir ses uygulamasını prototip olarak geliştiren şirket, Google ile birlikte bu uygulamanın Alexa ile çalışmasını sağlayacak. Bu proje tamamlandığında ise dinlenen hikayelerin ses kayıtları basılı bir kitap halini alacak. Proje, Accenture’un Paris’teki araştırma ve geliştirme kısmında başladı ve akıllı asistanların “konuşkan” olması üzerine odaklanıldı.

Gazeteci gibi soru sorması planlanıyor

Kullanıcıların rahat bir şekilde konuşmasını ve hikayenin en iyi yönlerinin ortaya çıkartılması için, Memory Lane en iyi haline getirilene kadar eğitildi. Zira Google’ın akıllı asistanı 15 saniyelik bir susma ile karşılaştığında kapanıyordu. Memory Lane’de ise bunun önüne geçilmek ve yaşlılarla gerçek bir insan konuşuyormuş hissi yaratılmak isteniyor.

Ekip aynı zamanda makine ve insan deneyimini geliştirmek için sadece sorular ve cevaplar üzerine odaklanmak istemiyor aksine dinamik bir sohbeti de yürütmek istiyor. Bu nedenle aslında geliştirmek istedikleri şey samimi bir “soru cevap” diyaloğuna moderatörlük yapacak bir yapay zekalı asistan. Yapay zekaya sahip bu asistanın önemli detayları yakalaması ve hikayeye eklenecek güzel kısımlar çıkartması hedefleniyor.


Bir gazetecinin ya da yazarın biyografi yazısı yazarken ki inceliği akıllı asistanın yapması planlanıyor yani önce “Nerelisin?”, “Nerede büyüdün?” gibi giriş sorularının ardından derin ve anlamlı sorularla devam edecek. Bu sayede yaşlı kişiler karşılarında birisinin oturduğunu düşünüp daha samimi sohbet edebilecek. Ses kaydı alınan bütün yanıtlar kullanıcının kendi akıllı asistanında depolanacak. Bu işlemler ve aşamalar şu an için oldukça teferruatlı gibi gözükse de bu bilgisayarların ilk kez insanlaştırılma çalışılması değil.

Memory Lane şu an için sadece Stockholm’de kullanılabilir durumda ancak yakın zaman içinde Google Home ve Amazon Alexa için ücretsiz bir uygulama olarak yayınlaması planlanıyor.

İlginizi çekebilir

Google Stadia ile tanışın