reklamı kapat

POPÜLER

Apple DMA LOG Tasarım

Apple, DMA’ya karşı yasal bir mücadele başlattı

Avrupa Birliği, Digital Markets Act ya da kısaca DMA ile teknoloji firmaları için yeni çizgiler çekiyor, Apple bundan hoşlanmıyor.

Kaçıranlar için Avrupa Birliği, devreye aldığı Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmak istiyor. DMA kapsamında Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok’un geliştiricisi), Meta ve Microsoft‘tan oluşan altı büyük teknoloji şirketinin modern dönemin altı büyük gatekeeper’ı olduğu açıklanıyor, bu şirketlere yönelik büyük adımlar atılıyor. Bu şirketlerin özellikle 2024 içerisinde çok ses getirecek yeni dönemde çatıları altındaki platformlar üzerinden dijital alanları tekelleştirmelerini engelleyen düzenlemelere uyması gerekiyor. Üzerinden genel olarak geçmek gerekirse Avrupa ülkeleri DMA ile şimdiye kadar yaşanan sorunları tek kalemde ortadan kaldırmayı istiyor. DMA sayesinde örneğin ufak teknoloji firmalarının büyük teknoloji firmaları ile daha kolay şekilde rekabet edebilmesine imkan tanınacak. DMA kapsamında WhatsApp, Facebook Messenger ve iMessage gibi mesajlaşma servisleri de daha açık hale getirilecek.

Digital Markets Act ile beraber bu adı geçen servisler birbirleriyle iletişim kurabilir / birlikte çalışabilir hale gelecek. Yeni dönemde ayrıca her üretici, tüketicilere özgürce arama motoru, dijital asistan ve tarayıcı seçme şansı tanınacak. Ayrıca iOS ve Android cihazlar içerisinde ön yüklü olarak gelen her uygulamanın silinmesine zorunu olarak izin verilecek. Yeni dönemde hiçbir firma Avrupa özelinde tüketicileri katı olarak kendi platformu özelinde sınırlamayacak.

DMA ile özellikle Apple tarafı için büyük değişiklikler gündeme geliyor. Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. Bu bağlamda Apple, önümüzdeki dönemde iOS işletim sisteminde App Store harici uygulama marketlerine ve App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda kalacak. Apple’ın uzun süredir karşı çıktığı ve hiç istemediği bu durum, iOS ekosisteminde inanılmaz büyük bir değişim yaratmaya hazırlanıyor.

Yeni yılın ilk yarısı bitmeden App Store’un kapılarını açmak adına çalıştığı söylenen Apple, bugün şansını yeni dönem başlamadan önce denemek adına DMA’ya karşı bir yasal itirazda bulundu. Bu itirazın temelinde ne olduğu spesifik olarak açıklanmıyor ancak sürecin arkasında kesinlikle App Store’un kapılarını açmak yer alıyor. Apple’ın Bloomberg’e bu konuda, “DMA’nın kullanıcılarımız için oluşturduğu gizlilik ve veri güvenliği riskleri konusunda büyük endişe duymaya devam ediyoruz.” açıklamasını yaptığı aktarılıyor, bu durumdan rahatsız olan normal kullanıcılar da bulunuyor. Bu arada Meta ve TikTok da DMA hakkında yasal şikayetlerde bulunan şirketler arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği hamleleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

İLGİLİ HABERLER