reklamı kapat

POPÜLER

Audi üretim bandında, yapay zeka destekli operasyon süreci!

Almanya’da yer alan fabrikasında yapay zeka destekli uygulamayı devreye sokan Audi, önümüzdeki süreçte etki alanını da artırma amacında.

Robotikleşme sürecinin en hızlı şekilde yansıma yaptığı alanların başında şüphesiz imalat aşamaları geliyor. Günümüz itibarıyla varlığını farklı alanlarda sürdüren markalar, bantlarında robotlardan faydalanma konusunda oldukça istikrarlı. Otomobilin seri üretimin de olmazsa olmazlar arasında olan bu yardımcılar, makinelerin akıllanmasından üzerine düşeni almaya başlıyor. Bu konu üzerinden bir açıklama yayınlayan Audi, seri üretimde Makine Öğrenmesi (ML) uygulamasını kullanan dünyadaki sayılı otomobil markalarından biri olduğunu duyurdu. Almanya’nın Ingolstadt kentinde bulunan üretim merkezindeki pres atölyelerinde kullanılmaya başlayan yazılım, kameraların sac metal parçalardaki en ince çatlak ve defoları bile birkaç saniyede bulmasını ve işaretlemesini sağlıyor. Audi, bu pilot uygulama ile yapay zekâyı (AI) üretimin her alanında kullanmayı hedefliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elde edilen veriler makiye öğretildi

Yeni jenerasyon tasarım dilinin daha sofistike hale gelmesi ve kalite standartlarının artırılma zorunluluğu gibi etmenlerin, Audi’yi bu sistemi devreye almaya iten başlıca nedenlerden biri olduğunu görüyoruz. Kullandığı sac metal parçaları pres atölyesinde ciddi testlere tabi tutan marka, çalışanların görsel denetiminin yanında, parçalar preslerde bulunan onlarca küçük kamera tarafından da inceleniyor. Kameralar, bu incelemeleri “görsel tanıma” yazılımları ile gerçekleştiriyor. İşin tam da bu noktasında ise Makine Öğrenmesi uygulamalarının devreye alınacağını detaylarda görebiliyoruz. Yeni uygulama, görsel verilerin de aralarında bulunduğu yapılandırılmamış ve yüksek boyutlu veriyle çalışabilen özel bir Makine Öğrenmesi ve derin öğrenme prensibine dayanıyor. Audi uzmanları, sistemin sac parçalarda hangi hatayı ve defoyu, bulacağını “öğrenmesi” için, sisteme milyonlarca görsel veriyi yüklemiş. Bu sayede de, elde edilen örnek görsellerdeki hatalar, piksel hassasiyeti üzerinden sisteme öğretilmiş durumda. Yazılım örneklerden bağımsız olarak hataları öğreniyor ve daha önce bilinmeyen yeni hataları bile tespit edebiliyor. Yakın gelecekteyse akıllı kameralar kullanılan mevcut sistemin yerini alacak. Ayrıca, yeterli sayıda veri havuzu oluşturulduğunda, boya atölyelerinde hatta montaj sürecinde de kullanılabilmesi ön görülüyor.