reklamı kapat

POPÜLER

Bugüne kadar gördüğünüz tüm bilgisayarları unutun [Video]

Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler, günlük ihtiyaçlarımız karşılıyor; hatta eğlence, fotoğraf, üretkenlik üzerine uygulama ve yazılımlar sunarak ihtiyacımızın da ötesinde hizmet sunuyor. Bu tür akıllı cihazlara ve onların gelişmiş özelliklerine zaten en az beş yıldır aşinayız. Fakat Finlandiyalı birkaç girişimcinin kişisel bilgisayar deneyimini bambaşka bir boyuta taşıdığı bilgisayarı Solu’ya benzer bir ürünü daha önce kullanmadığınıza eminiz.

Kickstarter kampanyası ile tanıdığımız Solu, ahşap kasalı bir tablet fakat monitöre bağlandığı zaman minik bir masaüstü bilgisayar haline geliyor. Aynı anda hem taşınabilir bir tablet hem de masaüstü bir bilgisayar olan Solu’nun ekranı, cihaz harici bir ekrana bağlandığında touchpad olarak kullanılıyor. Yassı ve kare kasalı şık bir tasarımı olan Solu, bulut bağlantılı bir tablet/ bilgisayar. Dokunmatik ekranı 1440×1440 piksel olan cihazda sabit disk bulunmuyor. Önbellek kapasitesinin 32 GB olduğunu söyleyen tasarımcılar, Solu’yla çalışan kullanıcıların kayıt yeri, depolama kapasitesi, dosya yedekleme veya güncelleme yapma gibi dertleri olmayacağını ifade ediyor.

soluOS
Solu’nun alametifarikası, bulut bağlantılı işletim sisteminde yatıyor. Geleneksel bilgisayar fikrinden 180 derece farklı yöne doğru giden Solu’da uygulama satın alma, yükleme, daha sonra o uygulamaları güncelleme gibi şeylerle uğraşmaya gerek kalmıyor. Kullanıcıların sadece önceden belirlenmiş bir aylık ödeme yapması gerekiyor. Bu ücret karşılığında ihtiyaçları olan tüm yazılımlar ve depolama alanı Solu kullanıcılarına sunuluyor. Üstelik reklam ve uygulama içi satın alma gibi pürüzler olmadan.

Zoom yapılarak uygulamalar arasında geçiş yapılan bir arayüz tasarlayan geliştiriler, kullanıcının sadece yaptığı şeye odaklanmasını, IT altyapısı ve benzeri teknik detaylarla uğraşmamasını istiyor. SoluOS adını taşıyan işletim sistemi ile tüm ayarlar ve Solu’nun o anki durumu yedekleniyor. Yani bilgisayar suya düşüp bozulsa bile kullanıcı yine de hiçbir şeyini kaybetmemiş oluyor ve başka bir cihaza geçip kaldığı yerden devam edebiliyor. Öte yandan Solu’yu internet bağlantısı yokken de kullanmak mümkün.

soluOS2
Temelde birlikte çalışma fikri üzerinde şekillenen Solu’yla tasarımcılar, kullanıcıların üçüncü parti uygulamalar üzerinde paylaşmak zorunda kalmadan da projeler üzerinde aynı anda sorunsuzca çalışabilmelerini başarmayı hedefliyor. Bu sayede iş arkadaşları, başka bir uygulama indirmeden gerçek zamanlı olarak birbirlerinin projelerini görüntüleyebiliyor. Bu kolay “paylaşma” fikri sadece çalışma değil eğlence için de geçerli. Aile üyeleri veya arkadaşlarla eğlenceli içerikleri aynı şekilde paylaşmak da mümkün.

Kickstarter kampanyası henüz sonlanmadı fakat Solu, 200 yüz bin euroluk hedefinin 160 binini toplamayı şimdiden başardı. Piyasaya çıkarsa 449 euro fiyattan satılacak olan Solu’nun kampanyası başarıya ulaşırsa teslimatlara 2016’nın mayıs ayında başlanması öngörülüyor.

VİDEO
https://www.kickstarter.com/projects/676993694/solu-a-new-breed-of-computing/description

Teknik özellikler
İşletim sistemi
• SoluOS
Ekran
• 1440×1440 piksel, 450 ppi 5.0
• 4K harici monitör desteği
İşlemci
• 4 GB RAM LPDDR3
• NVIDIA Kepler GPU, 192 NVIDIA CUDA çekirdek
Bağlantı
• Çift-bant 2×2 MIMO WiFi (802.11a/b/g/n), Bluetooth 4.0, USB Type C
Pil
• 1200 mAh
Boyutlar
• 102 mm x 102 mm x 13 mm