reklamı kapat

POPÜLER

plastik atık

Dünyanın ilk okyanuslardan plastik atık temizleyen makinesi göreve hazır [Video]

Pasifik Okyanusu’nda Kaliforniya ve Hawaii’nin arasında Great Pacific Garbage Patch olarak bilinen devasa bir plastik atık çöplüğü bulunuyor. Balık ağları, şişeler, torbalar ve aklınıza gelebilecek hemen her plastiğin yer aldığı bu korkunç çöplük için devasa bir araç göreve başlamaya hazırlanıyor.

Plastik atık sorunu günümüzün en büyük problemlerinden biri. Üstelik sadece karada değil denizlerde de ciddi problemlere yol açan bu kirlilik için ortaya atılan bir fikir nihayet harekete hazır gibi görünüyor. Great Pacific Garbage Patch (GPGP) olarak bilinen bu alan için dünyanın ilk okyanus temizleyici makinesi geliştirildi. Kaliforniya ve Hawaii arasında kalan bu alanda 1,8 trilyon plastik parçasının yer aldığına inanılıyor. İlk olarak 1997’de keşfedilen bu problemli bölge ile mücadele için atılan ilk adım da bu aynı zamanda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Makineden beklentiler ne?

Bu devasa boyuttaki plastik çöplüğü korkutucu verilerle karşımızda duruyor. Öyle kolay kolay temizlenebilecek bir bölge olduğunu söylemekse mümkün değil. Araştırmacılar makinenin önümüzdeki 5 yıl içinde bölgedeki 40.000 metrik ton plastiği toplaması bekleniyor. Bölgedeki toplam plastiğin ton cinsinden değerinin 79.000 olduğu düşünülüyor. Fransa’nın 2 katı büyüklüğündeki bu bölge oradaki doğal yaşamı da yavaş yavaş yok ediyor.

Projenin arkasında ise kar amacı gütmeyen teknolojik girişim Ocean Cleanup var. Söz konusu girişim Boyan Slat tarafından, kendisi henüz 18 yaşında bir Uzay Mühendisliği öğrencisiyken kurulmuş. Slat “Plastik atık kirliliği her daim çözülemez bir problem gibi sunuldu. Konu hep ‘Tamam, o halde daha kötü hale getirmemek için elimizden geleni yapalım’a getirildi. Benim için bu şevk kıran bir bakış açısı.” diyor. Söz konusu makine su üzerinde hareket ediyor. Makinenin çok küçük, mikro boyutlarda parçaları ise temizleyemeyeceği belirtiliyor. Söz konusu sistemin balıklara zarar vermeyeceği kaydediliyor. Hazırlanan simülasyonu haberin devamındaki videodan izleyebilirsiniz.

Video