reklamı kapat

POPÜLER

Plastik enzim PETase

Geleceği tehdit eden plastik atık sorunu için önemli keşif

Dünyanın istisnasız her yerinde plastik atıklar çok büyük bir sorun oluşturuyor. Biliyorsunuz doğada çözülmesi yüzlerce yıl alan plastik, kullanımda güzel ancak sonrasında büyük bir kirlilik çıkartıyor. İşte buna karşı çok önemli bir keşif bulunuyor.

İnsanoğlu her yıl milyonlarca ton “polietilen tereftalat” ya da kısaca PET atık üretiyor. Yukarıda da dediğimiz gibi bu atıkların doğada çözülmesi inanılmaz uzun zaman alıyor. Bu yüzden de organik atıklardan farklı olarak dev plastik çöplükleri oluşuyor. Bu çevre için büyük tehlike oluşturuyor ve kolay bir çözümü de bulunmuyor. İşte bunu değiştirecek bir enzim karşımızda. İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar tarafından “tesadüf” eseri bulunan bu enzim, şu an “PETase” olarak isimlendiriliyor. PET plastikleri çözebildiği söylenen enzim, atık sorunu için büyük önem arz ediyor. Japonya’da bir çöplükte keşfedildiği söylenen enzim, doğada PET yiyen bir bakteri tarafından salgılanıyor. Ideonella sakaiensis adlı bakteri, açıklandığı kadarıyla plastik yiyerek ürettiği enerjiyle hayatta kalıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik atık sorunu sonunda tarih olacak gibi

Doğada yüzlerce yıl süren çözüme sürecinin günlere indiren PETase, çevre konusunda yeni bir kapıyı aralıyor. Önünde üretilerek dünya genelinde kullanılabilmesi için bir kaç yıl olduğu söylenen enzim, umuyoruz daha mnce aktif olarak kullanılmaya başlanır.

İlgili Video

Daha temiz bir çevre için önemli çalışma