reklamı kapat

POPÜLER

Google Play Store

Google, ABD’de Play Store üstünden büyük bir yasal savaşa giriyor

İnternet devi Google, ABD’de Play Store üstünden büyük bir yasal savaşa giriyor. Bunun arkasında alınan komisyonlar yer alıyor.

ABD’de Apple App Store ve Google Play Store uygulama marketleri üzerindeki baskı artıyor. Burada karşımıza çıkan son adım Epic Games ve Apple arasındaki savaş olmuştu.

Hatırlamak adına Epic Games uzun süre önce Fortnite oyununun iOS ve Android sürümlerine Apple ve Google‘ın yerleşik ödeme sistemlerine alternatif bir ödeme altyapısı ekledi.

Epic Games bu alternatif altyapı ile hem Apple’ın hem de Google’ın market kurallarını ihlal etmiş oldu. Bu yüzden de önce Apple, daha sonra da Google Fortnite’ı resmi uygulama marketlerden kaldırdı.

Apple ve Google, geliştiricilerin uygulama içindeki satın almalar için kendi ödeme sistemlerini kullanmasını istiyor, Epic Games ise firmaların ödeme sistemindeki yüzde 30’luk komisyon kesintisi nedeniyle bu sürece karşı çıkıyor.

Tam da bu konuda bir adım daha atıldı. Google, ABD’de 36 eyalet tarafından dava edildi. Bu ortak davada firmanın Play Store üzerindeki dominant yapısı ve uygulama içi satışlardan alınan yüzde 30 komisyon kesintisi hedef alınıyor. Bunun değişmesi isteniyor.

Bu davanın nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmiyor ancak sonucun hemen çıkması mümkün değil. Bu dava sonucunda Google’ın Play Store’daki yüzde 30 komisyonu kaybetmesi ise bizce çok da olası durmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple ve Google tarafına karşı CAF kurulmuştu

Uygulama geliştiricileri Apple ve Google firmalarının kurdukları marketler üzerinde büyük bir tekel kontrolüne sahip olmasını istemiyor ve bu konuda seslerini duyurmak istiyor. İşte tam da bunun için Türkçeye “Uygulama Adaleti için Koalisyon” olarak çevirebilecek “Coalition for App Fairness” ya da kısaca CAF kuruldu.

Kar amacı gütmeyen bu koalisyonun üyeleri arasında Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer, Epic Games, European Publishers Council, Match Group (Tinder ve Hinge), News Media Europe, Prepear, Protonmail, SkyDemon, Spotify ve Tile gibi gerçekten çok önemli isimler yer alıyor.

Kurulan bu koalisyonun amacı ise market sahiplerinin tekeline karşı uygulama geliştiricileri korumak ve marketlerin daha adil hale getirilmesini sağlamak olacak bilgisi veriliyor.

Bu komisyondan şimdiye kadar herhangi büyük bir adım gelmiş değil. Ancak böyle adımlar bu tarz durumlarda hemen gelmiyor.

İlginizi Çekebilir

Gördüğümüz en özel otomobillerden birisiyle tanışın