reklamı kapat

POPÜLER

Güneş enerjisiyle çalışan teknoloji sayesinde kirli su problemi tarih olabilir

Küresel bir sıkıntı olan su problemi üzerinde geliştirmeler yapan ekipler kirli suyun yanı sıra deniz suyunu da aktif olarak içilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Fosil yakıtlardan elde edilen enerjilerden kurtulmak ve bu kazanımı azaltmak adına alternatif kaynaklara daha ağırlık verildiğini özellikle son yıllarda daha net bir şekilde görebiliyoruz. Ulaşım bazında otomobil ve motosiklet modelleri hızla bu plan kapsamında elektrikli motora geçerken diğer branşlarda da yavaş yavaş aktiflik artıyor. Temiz enerjinin elde edildiği önemli kaynaklardan bir tanesi olan güneş paneli sistemleri de çeşitli alanlarda daha verimli olarak kullanılmaya başlanıyor.

Günümüz dünyasında önemli sorunlarından biri olan su problemi için bu fikrin kullanılması da geçtiğimiz dönemde duyurulan bir süreç. Gücünü güneş enerjisinden alan cihazlarla içilemez bir durumda olan kirli suyu içilebilir bir hale getiren sistemler özellikle bu konuda ciddi sıkıntılar yaşayan Afrika ülkeleri için önemli bir potansiyel. Amerika’da yer alan Buffalo Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu‘nun bir süredir geliştirme sürecini yürüttüğü proje, günümüzde var olanlardan üç kat daha verimli hale gelmiş durumda. Halihazırda güneş enerjisiyle kirli su veya deniz suyunu temize çeviren sistemlerin günde 1 ile 5 litre arasında bir miktar üzerinde işlem yapabilirken geliştirilen yeni sistemin günde 3 ile 10 litre aralığında bir su miktarını içilebilir hale getirebileceği ifade ediliyor.


Ekibin geliştirdiği yeni jeneratörün işleyişiyse güneş enerjisinden elde edilen enerjinin ürettiği ısıyla buharlaşma üzerinden devam ediyor. Su tıpkı bir ayna veya lens işlevi gören optik konsantratör ve güneş ışığı vasıtasıyla işleme tabi tutuluyor. Ekip süreci izole etmek içinse polistiren köpük ve gözenekli kağıttan yardım alıyor. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan sorumlu Qiaoqiang Gan; “Projemiz küresel bazda yaşanan temiz su problemini çözmeyi amaçlıyor. Gezegende yer alan suyun büyük bir kısmı denizlerde ve bu su çevre kirliliğinden ötürü içilemiyor. İnsanlar bu sorunu çözmek için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Konvansiyonel güneş enerjisi yüzde 30 ile 40 arasında daha verimli ve uygun fiyatlı.” diyerek prototip aşamasında olan projelerinin yakın bir süreçte seri üretimle satışa çıkabileceğini ifade etti. Biz de bu tarz insanlığa yararlı teknolojilerin kısa sürede aktif kullanım alanlarında değerlendirilmesini ve yaşanan sıkıntıların adım adım da olsa ortadan kalkmasını diliyoruz.