reklamı kapat

POPÜLER

Intel’den nesnelerin internetine Türkiye’de dev destek

Gençlerin yeni teknolojiler geliştirmesine katkı sağlayarak, çığır açacak projeleri ortaya çıkarması için dev bir adım atan Intel Türkiye, Intel Galileo – İcat Kiti programı dahilinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle toplam 37 üniversiteden 60 akademisyene, 1.050 adet Galileo Geliştirme Platformu gönderimini tamamladı.

2020 yılında 19 trilyon dolarlık bir pazar olması beklenen giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin Interneti (IoT – Internet of Things) alanında yeni icat ve ürünlerin ortaya çıkması için atılan bu adım sonrasında hedef, Türkiye’nin trilyon dolarlık pazardan yeni fikirlerle pay alması ve bu fikirleri dünyaya ihraç etmesi. Intel tarafından geliştirilen platform, üniversitelerle özel şirketler arasındaki işbirliğinin Galileo sayesinde artırılmasını ve Türkiye’den milyar dolarlık şirket çıkmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Intel
Bu sabah düzenlenen Intel’in toplantısına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Bakan Işık, “Çağımızı bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler şekillendiriyor. Türkiye olarak bu pazarın önemli bir parçası olmak istiyoruz. Bu doğrultuda biz de Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı kurma projesini başlattık. TÜBİTAK’ta üzerinde bu projesi ile kamu bulutu, güvenli kimlik doğrulama, uygulama pazarı, web portalı, veri depolama, uygulama kütüphanesi geliştirmeye yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Intel, girişimci gençlerin önünü açmak amacıyla düzenlediği “Intel Galileo – İcat Kiti” projesini bir adım ileri taşımak amacıyla, ODTÜ Teknokent’le de işbirliği gerçekleştirdi. İşbirliği kapsamında, Galileo geliştirme platformları ile ortaya çıkarılan projeler, ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen “Yeni Fikirler, Yeni İşler” yarışmasına katılabilecek. Birinci seçilen fikrin 10 bin dolar para ödülüyle ödüllendirilmesinin yanı sıra, dereceye giren fikirlerin sahipleri ODTÜ Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezini 2 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanabilecek. Bunu yanında birinci seçilen proje, Intel EMEA Yenilikçilik Zirvesi kapsamında düzenlenen “Challenge-Up” yarışmasına doğrudan katılma hakkı elde ederek, Intel Capital ve benzeri yatırım şirketleri ile buluşma şansına sahip olacak.

Intel Galileo‘nun kendin-yap tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar, ve hobi severlerden oluşan “maker” (amatör geliştirici) topluluklar için tasarlandığını ve 32 bit Intel Pentium sınıfı SoC tabanlı, Arduino uyumlu bir geliştirme kartı olduğunu söyleyelim.