İstanbulkart Mobil uygulamasına neden parmak izi ve yüz tanıma ile giriş durduruldu?

31 Ekim 2023 11:12

iOS için İstanbulkart Mobil uygulamasına neden parmak izi ve yüz tanıma ile giriş durduruldu? Bunun arkasında bir yasal gerekliliğin yer aldığı aktarılıyor.

iOS için İstanbulkart Mobil uygulamasına yakın zaman önce yapılan güncellemenin sürüm notalarında, “Yasal gereklilik nedeniyle parmak izi ve yüz tanıma ile uygulamaya giriş durduruldu.” detayı yer alıyordu. Bunun arkasında geniş çaplı olarak kullanıma alındığı aktarılan bir Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kararı yer alıyor. Burada bahsi geçen yasal gereklilik tam olarak şu: “Kuruluşun mobil uygulamasının kontrolünde olmayıp cihaz üreticisi kontrolünde olan parola, PIN ya da biyometrik veriler, bu fıkra kapsamında güçlü kimlik doğrulama unsurları olarak kullanılamaz.” Bu arada süreç genel olarak hemen hemen tüm yerli ödeme sistemlerini kapsıyor, bu karar ile söylendiği kadarıyla yaşanan bazı sorunlara karşı giriş güvenliğinin artırılması hedefleniyor. Atılan adım kullanıcılar arasında ise tepki çekiyor, hızlı biyometrik giriş sistemleri her zaman ciddi kazancı sağlıyor. Biliyorsunuz Türkiye’de bankaların mobil uygulamalarına da (Bir banka hariç) uzun yıllardır biyometrik unsurlar ile giriş yapılamıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbulkart Mobil uygulamasının ne olduğu bilmeyenler için geçilen özet açıklama ise şöyle:İstanbulkart Mobil fiziksel kartın tüm yeteneklerini ve teknolojinin getirdiği avantajları dijitale taşıyan hizmetler sunuyor. İstanbul içi tüm topu ulaşım ödemeleri İstanbulkart Mobil üzerinden QR ile ödenebiliyor. Uygulama üzerinden nakit paraya ve fiziksel yükleme noktasına ihtiyaç duymadan saniyeler içinde TL ve abonman yüklenebiliyor. İstanbulkart bakiyesi sorgulanabiliyor, tüm hesap hareketleri görüntülenebiliyor.”

İstanbulkart Mobil detayları yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition

Paylaş