reklamı kapat

POPÜLER

Lityum iyon

Lityum iyon batarya performansını ikiye katlayacak teknoloji

Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler ve elektrikli otomobiller güçlerini lityum iyon bataryalardan alıyor. Bu yüzden alanda yapılan çalışmalar çok büyük önem arz ediyor. En son umut veren gelişme ise Texas Üniversitesi‘nden geliyor.

Lityum iyon bataryaların içi katot, anot ve ikisini ayıran plaka olmak üzere üç parçadan oluşuyor. Şimdiye kadar anot tarafında grafit ya da bakır kullanan bataryalar, Texas Üniversitesi araştırmacıları sayesinde yeni bir materyal daha kazanıyor. Söylendiği kadarıyla araştırma ekibi normal pillerde kullanılan grafit ve bakır anotların kalınlığından daha ince ve hafif folyo malzemesi oluşturmuş durumda. Araştırmacıların Interdigitated Eutectic Alloy (IdEA) ismini verdiği bu yeni anot materyali, üretim süreciyle fark yaratıyor. Yeni materyal iyon pil anotlarını seri üretmek için geleneksel olarak gerekli olan birden fazla adım yerine yalnızca iki basit adım kullanıyor. Bunun sonucunda da bataryaların boyutunu değiştirmeden kapasitelerini ikiye katlamak mümkün hale geliyor.

Lityum iyon batarya teknolojisi yerinde sayıyor

Batarya teknolojisi konusunda sürekli olarak yenilikler yapılıyor. Buna rağmen yıllardır aynı performansı sunan bataryalar hayatımızda bulunuyor. Texas Üniversitesi‘nin ürettiği bu materyal ise söylendiği kadarıyla seri üretime uygulanabilir seviyeye gelmiş görünüyor. Üretim sürecini hızlandırdığı belirtilen teknoloji, aynı zamanda daha hafif cihazların da önünü aralıyor.