reklamı kapat

POPÜLER

Microsoft 365 Copilot

Microsoft 365 Copilot “hafıza” özelliğiyle güncellendi

Microsoft 365 Copilot, “hafıza” özelliğiyle güncellendi. Bu özellik, Windows 11’deki Copilot’a uzun süre önce eklenmişti.

Microsoft 365 Copilot artık kullanıcıların verdiği bilgileri hafızasında tutabiliyor. Cevaplarını bu bilgilere bakarak özelleştiren ve bu sayede çok daha faydalı bir yardımcı hâline gelen sisteme, hafıza ile birlikte özel talimatlar altyapısı da dahil edilmiş durumda. Bu altyapı sayesinde Copilot’un cevapları istenildiği şekilde özelleştirilebiliyor. Bu özelliği Microsoft şu şekilde tanımlıyor: “Copilot’a nasıl davranmasını istediğinizi açıkça söyleyebilirsiniz. Örneğin ‘E-postalarımı kısa tut’ veya ‘Resmi bir üslup kullan’ gibi…” Bundan önce ABD’de açılan Copilot Vision dikkat çekmişti. Copilot Vision, ekrandaki içerikleri algılayıp analiz ederek sorulan sorulara gerçek zamanlı olarak cevap verebiliyor. İnternet sayfalarını analiz ederek özetleyebilen, içerikler üzerinden araştırma yapabilen, açılan oyun hakkında bilgi vererek oyun içi öğeler hakkında yol gösterebilen ya da Photoshop’taki bir soruna yardımcı olabilen sistemle yazılı olarak olduğu gibi doğal bir şekilde sesli iletişim de kurulabiliyor.

Microsoft daha önce Build 2025 duyurularıyla dikkat çekmişti. Merkezinde üretken yapay zeka alanındaki sistemlerin yer aldığı Build 2025 etkinliğinde yapılan ilk duyurulardan biri, Microsoft Edge’in artık PDF’leri entegre olarak 70 farklı dile çevirebiliyor olması oldu. Etkinlik kapsamında Azure AI Foundry’nin destek verdiği yapay zeka modelleri arasına Elon Musk’ın şirketi xAI tarafından geliştirilen Grok 3 ve Grok 3 Mini’yi ekleyen Microsoft, “Windows Subsystem for Linux (WSL)” sistemini açık kaynak hâle getirdi. Microsoft bunlara ek olarak Windows’a Model Context Protocol (MCP) desteğini getirdi. Geçtiğimiz yılın sonunda Anthropic tarafından tanıtılan MCP, sektörde ortak bir standart oluşturma odağıyla “yapay zeka uygulamalarının USB-C’si” olarak geçiyor. Açık kaynaklı bir standart olan MCP sayesinde geliştiriciler, yapay zeka uygulamalarının veya araçlarının diğer uygulamalarla, web hizmetleriyle ve Windows’un bazı bölümleriyle hızlı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayabilecek.

GitHub’a hataları düzeltme, özellik ekleme ve dokümantasyonu iyileştirme gibi işleri otomatik olarak yapabilen bir yapay zeka kodlama aracı ekleyen Microsoft, geliştiricilerin Edge’de Phi 4 Mini modelini kullanarak farklı yapay zeka özelliklerini web uygulamalarına dahil etmelerine olanak tanıyan API’lar yayımlayacağını da duyurdu. Şirket ayrıca Windows için Edit isimli açık kaynak bir komut satırı metin düzenleyicisi de tanıttı. Komut satırı yani “Command Line”, bilgisayarla yazılı komutlar aracılığıyla iletişim kurulan bir ortam olarak açıklanıyor. Geliştiricilere/yazılımcılara yönelik Edit uygulamasının önümüzdeki aylarda Windows Insider Programı kapsamında dağıtıma çıkacağı açıklanıyor. Microsoft, Build 2025 geliştirici konferansında NLWeb adlı yeni bir açık kaynak projesini de tanıttı. Yazılım devi bu projenin geliştiricilerin web sitelerini kolayca doğal dil algılayabilen yapay zeka temelli uygulamalara dönüştürmelerine olanak tanıdığını belirtti. Aktarıldığı kadarıyla NLWeb ile sadece birkaç satır kod yazarak herhangi bir site veya uygulamaya ChatGPT düzeyinde arama altyapısı eklenebiliyor.

Microsoft 365 Copilot yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X