reklamı kapat

POPÜLER

Motorola Xoom incelemesi

 - Güncelleme: 16 Eylül 2011 12:41

Motorola’nın çift çekirdekli tableti Xoom, Türkiye’de de satılmaya başladı. Biz de Cem Yılmaz’lı reklamlarıyla ilgi çeken ve Türkiye’deki pazara hareket getiren tableti incelemeye aldık. Birçok farklı marka ve model tableti de inceleme fırsatı bulduğumuz bu dönemde Xoom’un rakiplerinin önüne çıkan ve onlardan geri kalan bazı özellikleri olduğunu gördük. İsterseniz onlardan söz etmeye başlayalım. Tasarıma girmeden önce değinmek istediğimiz bir konu var, Xoom’un açılış süresi. Nedendir bilmiyoruz ama Motorola Xoom’un (yeni formatlanmış, Google hesap bilgileri girilmiş ve yalnızca kablosuz ağ bağlantısı olan) açılışı neredeyse 40 saniye sürüyor. Bu da haliyle onu iPad ve diğer Android’li cihazların gerisinde bırakıyor.

16:10 EKRAN
İster istemez kıyaslamaya devam ediyoruz ama Xoom dış görünüş olarak ilk iPad’i andırıyor. Metal alaşımlı kasasının üst arka kısmı silikon benzeri yumuşak bir malzemeyle kaplı. Tabletin hoparlörleri, 5 megapiksellik kamerası ve açma / kapama tuşu burada yer alıyor. Açma / kapama tuşunun arkada olması kimi zaman sıkıntı yaratıyor. Xoom’u masa üstünde veya herhangi bir yerde yatık olarak kullanırken, tuş kilidine geçtiğinde kaldırıp arkasındaki tuşa basmak yorabiliyor. Xoom’un kasasının sol yanında ses tuşu, üst kısmında hafıza ve SIM kart yuvası ile kulaklık girişi bulunuyor. Altında ise microUSB ve microHDMI bağlantı noktaları ile şarj girişi yer alıyor. Yeri gelmişken belirtelim, Xoom, yalnızca kendine has ince uçlu şarj aletiyle şarj edilebiliyor; USB aracılığıyla şarj mümkün değil. Şarj aletini yanınızda taşıma zorunluluğu büyük bir eksi. Tabletin ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuşa yer verilmemiş ve bu yüzde, ekranın hemen üzerinde 2 megapiksellik ön kamera bulunuyor. Xoom’un ekran çözürlüğü 1280×800, yani ekran oranı 16:10. Günümüzdeki birçok sinema filmi bu ekran oranına yakın çekildiği için Xoom ile film izlemek 4:3 ekran oranına sahip diğer tabletlere göre çok daha keyifli. Filmler ekranı tam olarak dolduruyor ve ekranın altında ve üstünde siyah bant oluşmasını engelliyor. Xoom’un TFT kapasitif ekranı oldukça hassas. Tepki süresinde bir gecikme yok. Ekrana ilişkin tek problem yansıma. Özelikle gün ışığı altında yansımadan ötürü tableti kullanmak bir hayli zor.

ÇİFT ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİ
Motorola Xoom, Android 3.0 Honeycomb işletim sistemini kullanıyor ve 3.1 sürümüne de güncellenebilecek durumda. Yani güncelleme endişesi taşımanıza gerek yok. Arayüzde Motorola’ya özel bir arayüz bulunmuyor, Android nasıl geliyorsa o. Tabletin en önemli özelliği şüphesiz 1 GHz hızda çalışan çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 AP20H işlemcisi. Xoom, bu işlemcisi sayesinde aynı anda birçok zorlu görevin altından kalkabiliyor. Ancak yine çift çekirdekli bir tabletten beklediğimiz yüksek hız ve performansı aldığımızı söyleyemeyiz. Özellikle HD video oynatma denemelerimizde bazı sorunlar yaşadık. 720p ve 1080p çözünürlüğe sahip mp4, mkv benzeri farklı formatlı videolarda takılmalar, atlamalar söz konusu oldu. Farklı medya oynatıcı uygulamaları da sonucu değiştirmedi. Xoom’un arka yüzündeki ana kamerası 5 megapiksel çözünürlüğe sahip. 2592×1944 çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor ve 720p video kaydı yapabiliyor. Otofokuslu ve çift LED flaşlı kamera, standart Android ayarlarını kullanıyor. Fotoğraf ve video kalitesi ise 5 megapiksellik bir kameranın verebileceği kadar. Beklentileri yüksek tutmamakta yarar var. Xoom’un önemli bir artısı ön yüzündeki kameranın 2 megapiksel çözünürlükte olması. Bu sayede görüntülü görüşme yaparken karşınızdaki kişiler sizi daha net görebiliyor. İnceleme için dergimize gönderilen Xoom’un üzerinde özel bir de kılıf bulunuyordu. Sert yüzeye sahip olan bu kılıf, tableti önlü arkalı tam olarak kapatıyor ve içindeki süngerimsi yapı sayesinde darbelere karşı koruma sağlıyor. Kılıfın arka kısmının hareketli olması sayesinde de tableti masa üstünde kullanmak oldukça kolaylaşıyor.

ÇALIŞMAYAN MICROSD YUVASI *
Xoom’un Türkiye’de satılan versiyonu 32 GB hafızaya ve 3G desteğine sahip. Hafıza, microSD hafıza kartlarıyla artırılabiliyor ancak enteresandır bu kart yuvası çalışmıyor. Türk Telekom’un açıklaması 8 Ağustos’ta yayınlanacak Android 3.1 güncellemesiyle bu sorunun çözüleceği yönünde. Sonuç olarak elimizde “iPad katili” olarak piyasaya çıkan ama bu sıfatı hak etmesi biraz zor görünen bir tablet var. Ancak Android’li tabletler içinde tercih edilebilecek en iyi cihazlardan biri olduğu kesin. Türk Telekom’un fatura üzerinden taksitlendirme kampanyası sayesinde ödeme avantajı bulunması da önemli.

*Yayınlanan Android güncellemesiyle birlikte MicroSD kart yuvası artık çalışıyor