reklamı kapat

POPÜLER

Orta formata ilk adım: Fujifilm GFX 50R ön incelemesi [Türkiye’de ilk!]

 - Güncelleme: 16 Ekim 2018 14:28

Birçok markanın tam kare modelleriyle aynasız pazarına giriş yaptığı bir dönemde Fujifilm ikinci orta format makinesini duyurdu. Fujifilm GFX 50R adını taşıyan yeni makine “rangefinder” tarzıyla birçok fotoğrafçıyı kendine hayran bırakmayı başardı.

Orta format makinelerin birçok üst seviye profesyonel için bile erişilmez olduğu bir gerçek. En azından geçen yıla kadar durum böyleydi. Şubat 2017’de piyasaya çıkan Fujifilm GFX 50S, pazarda birçok şeyi değiştirdi. Gövde ve lens maliyetlerinden ötürü orta formata mesafeli duran birçok fotoğrafçı, GFX 50S’i heyecanla karşıladı ve marka beklentilerin çok daha üzerinde satışlara imza atmayı başardı. Aradan geçen zaman diliminde amiyane tabirle “yatmayan” Fujifilm, kullanıcılardan gelen geri dönüşleri dikkate alarak “rangefinder” tarzı yeni bir orta format makineyle karşımıza çıktı. Görünüm itibarıyla X-Pro serisine yakın duran yeni Fujifilm GFX 50R geçtiğimiz ay Photokina’da tanıtıldı. Fuardan getirilen ve Türkiye’de yalnızca bir tane bulunan örnek bir model de iki gün misafirimiz oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

GERÇEK BİR KLASİK

GFX 50R, alışık olduğumuz orta format makinelerden bir hayli farklı bir görüntüye sahip. Ne Hasselblad’lara ne Phase One’lara ne de kendinden önceki model olan GFX 50S’e benziyor. Bu da onu bambaşka bir yere oturtuyor. Fujifilm, genel tasarım ve kullanım itibarıyla 50R’ı daha çok sokak, belgesel ve seyahat fotoğrafçıları için geliştirdiğini söylüyor. Kullandıkça bu argümanın doğruluğu kendini gösteriyor.

Büyük ve köşeli metal bir blok gibi duran makine, kullanmaya başladıkça kendini sevdiriyor. Özellikle DSLR kullanıcılarının alışmak için kendilerine biraz zaman vermesi gerekiyor. Hiçbir şekilde tasarımdan hoşnut olmayanlar ise pek tabii GFX 50S’i tercih edebilir.

Fujifilm’in X-Pro ve X-E serilerinden izler taşıyan GFX 50R’ın üst yüzünde enstantane ve poz telafisi tekerleri bulunuyor. Arka yüzdeki teker de alışık olduğumuz yerde ancak ön tarafta bir kontrol tekeri bulunmuyor. Fujifilm farklı bir tasarıma gidip ön yüzdeki tekeri deklanşörün hemen altına konumlandırmış. İlk başta biraz garip gelse de bu tekeri kullanmaya da kolayca alışılıyor. Ön, üst ve arka yüzdeki neredeyse tüm düğmeler özelleştirelebiliyor. İstediğiniz düğmeye istediğiniz komutu/özelliği atayarak makineyi dilediğinizce kişiselleştirebiliyorsunuz. Bu da D-Pad olarak adlandırılan beşli tuş takımının eksikliğini bir nebze de olsa ortadan kaldırıyor. Makinenin sağ yüzündeki kapak altında her ikisi de UHS-II standardını destekleyen hafıza kartı yuvaları bulunuyor. Hemen üstünde micro-HMDI girişi yer alıyor. Mikrofon girişi vizörün hemen yanında kalan yuvada kendine yer bulmuş. Alt tarafta yer alan yuvada da makineyi doğrudan prize takarak kullanmaya imkan veren DC girişi ve USB-C bağlantı noktası mevcut.

GFX 50S gibi suya ve toza dayanıklı bir gövdeye sahip olan GFX50R’ın tasarımsal yeniliklerinden biri, X-T3’te de kullanılan çek/ayarla tarzı diyoptri tekeri. Kol saatlerindekine benzer bu düzenek sayesinde farkında olmadan vizörün netliğini değiştirmenin önüne geçilmiş. GFX50S’ten farklı olarak 50R’ın dokunmatik özellikteki ekranı yalnızca yukarı ve aşağı hareket ediyor. Ekranın makine gövdesinden geri doğru taşmıyor olması ise sevindirici.

TAM KARE FİYATINA ORTA FORMAT

GFX50R, teknik donanım itibarıyla GFX50S ile neredeyse aynı. Aynı işlemci ve aynı sensörü kullanıyor. Sahip olduğu dinamik aralıkla ağızları açık bırakan sensör üzerinde 425 otomatik odaklama noktası bulunuyor. Ancak sensörün faz algılama desteği sunmuyor oluşu hareketli sahnelerde ve düşük ışıkta odaklamayı bir parça zorlaştırıyor. Lakin bu “eksiklik”, orta formata devrimsel yenilikler getirecek ve önümüzdeki yıl tanıtılacak 100 megapiksellik GFX 100S’le tarihe karışacak gibi görünüyor. Bu yeni makinede IBIS’in (sensör sabitleyici) yanı sıra 4K log kayıt desteği de olacağı belirtiliyor. 50S’ten farklı olarak 50R’de Wi-Fi’ın yanı sıra Bluetooth bağlantısı da bulunuyor.

Birçok profesyonelin vazgeçilmez fotoğraf yazılımı Capture One da artık Fujifilm desteği sunuyor. Bununla birlikte bir süredir Profoto, Broncolor, Godox ve Elinchrom gibi dünyanın önde gelen ışık üreticileri de Fujifilm’e destek veriyor. Tüm bu gelişmeler, orta formata geçiş yapmayı ya da nihayet bir orta format makine sahibi olmayı fazlasıyla kolaylaştırıyor. Fujifilm Türkiye’nin GFX50R için 24.995 TL’lik bir fiyatla ön sipariş alıyor olması da makinenin cazibesini bir kat daha artırıyor.

Devamındaki iki galeride fotoğrafların ham ve düzenlenmiş halini görüntüleyebilirsiniz. Lightroom’da yapılan değişiklikler de yine galerinin sonunda yer alıyor.



Teknik özellikler

Sensör• 43,8mm×32,9mm • 51,4 megapiksel Bayer sensör • 425 AF noktası
Görüntü işlemcisi• X-Processor Pro
Enstantane Hızı• 1/4000 mekanik • 1/8.000 elektronik
Ekran• 3,2 inç, iki eksende hareketli ve dokunmatik (2.36 milyon noktalı)
Vizör• 0,5 inç OLED (3,69 milyon noktalı)
Video• 1920x1080 (29,97p) • MOV (MPEG-4 AVC / H.264
Hafıza• Çift SD/SDHC/SDXC yuvası (UHS-II uyumlu)
Bağlantılar• USB-C (3.1), micro-HDMI, mikrofon • Wi-Fi, Bluetooth
Pil ömrü• Yaklaşık 400 kare
Boyutlar• 160,7 × 96,5 × 66,4 mm
Ağırlık• 775 gram (batarya ve hafıza kartı ile birlikte)