reklamı kapat

POPÜLER

650 kiloluk fotoğraf makinesi

1900 yılında üretilen 650 kiloluk fotoğraf makinesi ve ilginç hikayesi

Yedi araçlık bir treni tamamen fotoğraflayabilmek için üretilen yaklaşık 650 kiloluk fotoğraf makinesi, ilginç hikayesiyle yıllara meydan okuyor.

2018’de bir fotoğraf makinesi cebe sığabiliyorken tarihler 1900 yılını gösterdiğinde durum bunun tam tersiydi. Çünkü üretimine sadece bir reklam kampanyası üzerine başlanan 650 kiloluk fotoğraf makinesini hareket ettirebilmek, onlarca kişi için bile oldukça zordu. Makinenin hikayesi ise oldukça ilginç: Amerika’da yaşayan fotoğrafçı George R. Lawrence‘a yedi araçlık dev treni fotoğraflaması için Chicago & Alton Railway tarafından teklif götürülüyor. Lawrence, her bir lokomotifi ayrı ayrı fotoğraflayıp birleştirmeyi reddediyor çünkü işin perspektifini bozacağını düşünüyor. Bunun üzerine 650 kiloluk dev fotoğraf makinesinin üretilme süreci başlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


“Kırmızı Tren”in tanıtım afişi.

Dünyanın en büyük lenslerine sahipti

Fotoğraflanmak istenen trenin ise zamanına göre oldukça dikkat çeken bir taşıt olduğu biliniyor. İçinde bir postane ve Japon stili çay odası bulunduran tren, parlak kestane ve altın renkleri sebebiyle “Kırmızı Tren” olarak tanınıyordu. Onu fotoğraflayacak devasa fotoğraf makinesi için de şimdiye kadar üretilen en büyük Carl Zeiss lensler üretildi. Kamera üreticisi J.A. Anderson tarafından da fotoğraf makinesine kiraz ağacından bir dış yüzey yapıldıktan sonra makine, fotoğraf için Brighton Park‘a götürülüyor. Yaklaşık 15 kişiyle hareket ettirilebilinen makineyle çalışmak pek kolay olmuyor fakat sonuçlar Kırmızı Tren’in deyim yerindeyse şanına yaraşır etkiler bırakıyor. İlgili reklam çalışmasına yukarıdan göz atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Soyu tükenmiş devasa İrlanda geyiği kafatası bulundu