reklamı kapat

POPÜLER

2019 Ford F-150 Raptor

2019 Ford F-150 Raptor’un “arazi hız sabitleme sistemi” nasıl çalışıyor? [Video]

 - Güncelleme: 11 Eylül 2018 22:34

2019 Ford F-150 Raptor için en çok merak edilen yeniliklerden birisi olan “Trail Control” sistemi, zorlu arazi şartlarına hız sabitleme etkisi getirecek.

2019 model yılıyla tanışmamızın üzerinden geçen 4 aylık zaman dilimi, Ford F-150 Raptor‘un meraklıları için beklemesi zor zamandan parçanın daha geride kalması anlamına geliyordu. Ranger rozetinin Avrupa pazarına getirilişiyle birlikte ayrı bir ilgi toplayan ailenin ortanca üyesi, özellikle teknolojik açıdan önemli yenilikleri de beraberinde getirecek. Nihayet bu özellikleri ön plana çıkartma konusunda biraz daha açıklayıcı olmaya karar veren Ford, işe arazi sürüşündeki temek kullanıcı deneyim farkını yaratacak olan parçadan başlıyor. Tamamen zorlu koşulların baz alınarak geliştirildiği “Trail Control” isimli bu sistem aslında asfalt üzerinde en çok kullandığımız desteklerden birisi olan hız sabitleyicinin bir türevi. Lakin söz konusu yolun dışına çıkmak olunca hiçbir şeyin daha eğlenceli olmayacağıyla ilgili bir garanti alma şansımız yok.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşleyiş prensibi

Sistemin detaylarına baktığımızda pek çok arazi aracı ve SUV modelinde gördüğümüz “Off-Road” moduna benzer bir yapının var olduğunu görüyoruz. Belirli hız limitleri aralığında aktif halde kullanıldığını bildiğimiz bu gibi sistemlerin, yeni Ford F-150’deki sınırları ise 1 km/s ile 33 km/s aralığında olacak. Dört tekerlekten çekişli tüm versiyonlarda kullanıma sunulacak olan yapı sayesinde sürücülerin gaz-fren aksiyonunu araca teslim edebiliyor. Bu da özellikle tehlikeli alanlarda yapılan arazi deneyimlerinde çevreye ve manevralara daha fazla odaklanma şansı tanıyor elbette.

Araçta sunulan “yol yönetim teknolojisi” sayesinde farklı zeminlere göre farklı gaz tepkilerinin verilmesi de yine olası saplanma durumlarının önüne geçebilme adına bir hayli kullanışlı olacak gibi görünüyor. 2018’un son çeyreğiyle birlikte üretim bandına çıkacak olan F-150 Raptor’u önümüzdeki yıl itibarıyla satış noktalarında göreceğiz. Araçla ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.