reklamı kapat

POPÜLER

2021 Skoda Fabia
2022 Skoda Fabia
Skoda Fabia fiyat listesi
2022 Skoda Fabia

2021 Skoda Fabia; yeni nesil tek depoyla 900 kilometreden fazla yol kat edebilecek

 - Güncelleme: 16 Ağustos 2021 17:45

Sokağa çıkmak için gün sayan 2021 Skoda Fabia, getirdiği dördüncü neslin verimlilik detaylarıyla ekonomi sınıfının lideri olmaya hazır.

Mayıs ayında gerçekleştirilen tanıtım etkinliğiyle birlikte bizleri dördüncü jenerasyonuyla selamlayan Fabia, sınıf atlamış bir otomobil olduğunun sinyallerini verdi. Dış ve içte yapılan değişimlerin sadece görselde sınırlı kalmadığını vurgulayan Skoda, yeni nesilde atılan hemen her adımın verimliliğe de büyük oranda katkı yaptığının altını çizmişti. Özellikle dış bölümdeki tasarım elementleri sayesinde, Fabia’nın sınıfının en aerodinamik otomobili olduğunu gördük. Bir önceki nesilde 0,32 olan sürtünme katsayı değeri, 0,28 cd’ye çekilen modeldeki bu etkiyi yakıt tüketiminde de göreceğiz. Temmuz ayında üretimine başladığı 2021 Skoda Fabia için artık sokaklara hazırlanan Çekyalı üretici, paylaştığı yeni fotoğraflarla birlikte WLTP standartlarındaki tüketim verilerini de açıkladı. Bu test verileri bizlere opsiyonel olarak sunulan 50 litrelik (Standart olarak 40 litre sunuluyor.) benzin deposuyla birlikte 900 kilometreyi aşan menzilin mümkünlüğünü ortaya koyuyor.

2022 Skoda Fabia
Skoda Fabia fiyat listesi
2022 Skoda Fabia

2021 Skoda Fabia; dördüncü neslin hayati aerodinamik özellikleri

Yeni nesil Fabia’da verimlilik konusuna çok ciddi eğilen Skoda mühendislerinin, bu kapsamda toplamda 3.000’den fazla simülasyon testi gerçekleştirdiğini görüyoruz. Testler sonucunda ortaya çıkan katsayı odaklı sürtünme rekoru, beraberinde bir ilk tasarım detayını da barındırıyor. Yeni Fabia’nın ön tampon bölümünde aerodinamik verimliliği doğrudan etkileyen aktif soğutma panelleri konumlandırılıyor. Skoda, segmentte bir ilk olan bu yapı sayesinde 120 km/s hız ortalamasında, 100 kilometrede 0,2 litrelik benzin tasarrufu yapıldığını söylüyor. Bu sistem sayesinde karbon emisyon oranında da kilometrede 5 gram gibi bir iyileşme yakalanabilmiş olması da madalyonun bir diğer önemli yüzü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu ince işçiliğin yanında otomobilin temel panellerinde de tamamen verimlilik odaklı tasarım hakim. Aynalar (önceki nesile göre daha ufak), önceki nesile göre büyütülen arka spoiler, tamponlar ve yeni jant setleri de tasarımla birlikte Fabia’nın verimliliğini eniyilemeden sorumlu. MQB A0 platformu üzerine geliştirilen Fabia, yeni platformla birlikte önceki nesline göre 11 cm daha uzun bir otomobil olacak. Aracın 2.564 milimetrelik aks mesafesi değeri de beraberinde 94 milimetre gibi çok önemli bir artışı getiriyor ki bu da doğrudan bagaj hacminde 50 litre olarak paylaşılan gelişimin temel sebepleri arasında. Standart olarak 380 litrelik bagaj hacmiyle gelen Fabia, bu alanda sınıfının lideri olarak sahneye çıkıyor. Koltukların pasif hale getirilmesi durumunda 1.190 litrelik bir alan yakalamak da mümkün.

Yeni Fabia’nın motor seçenekleri

Fabia ailesinin giriş seviyesinde 1.0 litrelik üç silindirli motorun atmosferik versiyonu yer alacak. Önceki nesilden yaklaşık 4 PS oranda daha fazla güç üretecek olan bu motordan en iyi oranda 80 PS’lik güç ve 93 Nm tork yere aktarılacak. Bu motorda 65 PS’lik giriş seviyesi seçeneği de almak mümkün. Sadece 5 ileri manuel şanzımanla tercih edilebilen atmosferik Fabia, 0’dan 100’e hızlanmasını 15,5 saniyede tamamlayabiliyor. Bu versiyonun maksimum sürat değeriyse 179 km/s olarak açıklandı.

Turbonun devreye girmesiyle birlikte yeni Fabia’nın da sürüş dinamikleri de üst noktaya taşınacak. Aynı motorun turbo desteğiyle birlikte 95 ve 100 beygirlik iki farklı güç seçeneğinde versiyonu da kullanıcıları bekliyor. Bu versiyonların tork değerleri de sırasıyla 175 Nm ve 200 Nm olarak değişiklik gösteriyor. Bu kombinasyonda otomatik şanzımanı tercih etmek isteyenlerinse 110 beygirlik versiyona yönelmesi gerekecek. 1.0 litrelik motorda Fabia’nın yakaladığı en yüksek sürat değeriyse 205 km/s.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fabia ailesinin zirvesinde ise 1,5 litrelik dört silindirli ünite sunuluyor. Leon, Golf ve Octavia gibi diğer modellerden de bildiğimiz bu motor 150 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. Fabia bu motorla birlikte 7,9 saniyelik 0-100 ve 225 km/s’lik maksimum sürat ile en iyi değerlerini yakalıyor. Opsiyonel olarak sunulan 50 litrelik yakıt deposu önceki nesile göre radikal menzil değerlerini beraberinde getirecek. Dördüncü nesil Fabia ile ilgili merak ettiğiniz diğer detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

İlgili video