reklamı kapat

POPÜLER

Elektrikli otomobil

Elektrikli otomobil tarafında 1.000 km ve üstü menzil standart olabilir

 - Güncelleme: 04 Temmuz 2022 10:04

Elektrikli otomobil modellerinin menzil korkusu gelecekte gerçek anlamda son bulacak. Bu konuda ses getiren firmalardan birisi CATL oldu.

Elektrikli otomobil modellerinin menzilleri sürekli olarak artıyor. Ancak halen birçok kişi menzil endişesi nedeniyle elektrikli araçlara sıcak bakmıyor. Fakat bu hep böyle olmayacak. Örneğin Çin merkezli CATL, kısa süre önce The Qilin isimli yeni nesil bir pil paketi duyurdu. Bu 2023 yılında seri üretime alınacağı aktarılan pil paketi, yapılan açıklamaya göre 1.000 km ve üstü menzili standart hale getirebilecek güçte. Yüzde 10 doluluktan yüzde 80 doluluğa ulaşması belirli şartlar altında sadece 10 dakika sürecek The Qilin, kendi alanında sınırları zorlayarak 255 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip. Yani birim alandan çok iyi şekilde yararlanan pil, özel bir soğutma sistemi üzerine kuruluyor.

Bu sayede uzun ömürlü ve güvenli olduğu belirtilen pil, 2023 sonrasında gelecek birçok araçta kendisine yer bulabilir, bu Çin merkezli olarak üretilecek pil büyük otomobil üreticilerinin araçlarına giriş yapabilir. CATL şimdiden The Qilin özelinde bazı Çinli otomobil üreticileri ile anlaşma imzalamış durumda.

Bu arada 1.000 km gibi seviyelere hali hazırda ulaşabilen firmalar da bulunuyor. Örneğin Mercedes-Benz VISION EQXX, uzun süredir gündemde ve Mercedes’in en önemli gelecek gösterimleri arasında yer alıyor. Direkt olarak yüksek verime odaklanan otomobil, bu açıdan standart araçlardan ayrılan bir yapıya sahip ve özellikle kuyruk benzeri tasarlanan uzun arka bölümüyle fark yaratıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlk duyurusu yapıldığında 1.200 km, daha sonra ise 1.000 km gerçek menzile sahip olduğu açıklanan tamamen elektrikli otomobil modeli,  geçtiğimiz aylarda Almanya Sindelfingen’den yola çıkılmış ve tek şarjla 1.000 km yol yapılarak Fransa Cassis’e gelinmişti. Daha sonra ise Almanya ile İngiltere arasında test için yola çıkılmış ve 100 kWh pile sahip araç ile tek şarj üzerinden tam 1.200 km yol yapılmıştı.

Not: Görsel temsilidir.

Elektrikli otomobil gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın