reklamı kapat

POPÜLER

boyun

Akıllı telefonların bulunan yeni yan etkisi: Boynuz!

Bilim insanları akıllı telefon kullanımlarının artmasıyla insan sağlığının nasıl değişim gösterdiğini araştırıyor. Yakın zaman önce yeni bulgulara ulaşıldı.

Uzun zamandır insanların akıllı telefon alışanlıklarıyla birlikte gelen bozukluklar araştırılıyor. Hatta akıllı telefonların insanlarda oluşturduğu boyun ve sırt duruş bozukluklarından dolayı “teknolojik boyun” gibi bir kavram da ortaya atıldı. Boynun arkasında duruş bozukluğu ve zayıf eklemlerin sonucunda yumru oluştuğunu iddia eden bir haber yakın zaman önce Washington Post’ta yayınlandı. Boyun arkasındaki çıkıntının belirginleşmesinin arkasında yatan nedenlerden birinin akıllı telefonlar olduğunu iddia eden haber, o yumruya “boynuz” adını veriyor. Gençlerin kafataslarının alt bölümünde oluştuğu ve büyüdüğü iddia edilen yumruyu ilk olarak Avustralya’da bulunan Coast Üniversitesi’nden iki sağlık bilimi araştırmacısı David Shahar ve Mark Sayer ortaya attı. Konuya dair makale yayınlayan iki bilim insanı, bu bozukluğun kafa duruşunun yanlış konumlandırılmasıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor ve olası nedenlerinin akıllı telefonları işaret ettiğini söylüyor.

boyun

Dijitalleşme ile insanlarda çıkan “boynuz”

Bunun dışında son yıllarda akıllı telefonlarını fazla kullanan insanlar boyun şikayetlerinin arttığını bildiriyor. Bu yayınlanan makale ile gençlerin akıllı telefon kullanımı nedeniyle gerçek anlamda “boynuz”larının çıkabileceğini gösteren kanıtlar ortaya çıkıyor. Washington Post raporuna göre, Queensland’deki Sunshine Coast Üniversitesi’nden araştırmacılar, genç yetişkinlerin boyunlarının dibinde kemik büyümesi buldular. Araştırmacılar, bu yeni büyümeyi, akıllı telefonlar veya elde taşınır aygıtlar kullanırken boynun tutarlı bir şekilde bükülmesine bağlıyor. Söylendiği kadarıyla araştırma 18 ile 30 genç yetişkin ile gerçekleştirildi ve yüzde 41’inde kemiğin yumru şeklini aldığı görüldü.

Araştırmaya göre, erkeklerin spesifik kemik büyümeleri kadınlardan daha fazla. Araştırmacılar, kemik büyümelerinin büyüklüğünün, küçük yaştan itibaren maruz kalınan duruş bozukluğuna da bağlıyor. Buna göre de bu yumruların oluşması ve büyümesi tamamen elektronik cihazların kullanımıyla bağlantılı olmayabilir, ancak araştırmacılar bunun muhtemel olduğunu düşünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akıllı telefon yalnızca boyun yapısını bozmuyor

Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının bazı anatomik bozukluklara neden olduğu zaten biliniyor. Karpal tünel olarak adlandırılan el bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin baskı altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösteren bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Bunun yanında tendonit olarak da bilinen tendinit, bir tendonun iltihaplanmasına deniyor. Bu iki anatomik sorunun kökeninde teknolojinin gelişimine insan bedeninin adapte olamaması var. Aynı zamanda elimizde tuttuğumuz akıllı cihazlara boyundan eğilerek bakmak, boyun anatomisinin bozulmasına neden oluyor. Bu durum sadece boynun değil aynı zamanda omurganın yapısına da zarar veriyor. Gözlerimiz ise ekranlardan yayılan mavi ışık ile zararlı ışınlara maruz kalıyor. Bu tür bozukluklar, cihazların aşırı kullanımından ortaya çıkarken, boyunlarımızda yetişen “gerçek boynuzları” bulmak, teknolojinin ilk örnekleri arasında, bedenlerimizin evrimini değiştiriyor.

Anatomik olarak yaşanan bu bozuklukları en aza indirmek için yapılacaklar arasında ilk sırayı cihazların kullanımını biraz olsun azaltmak yer alıyor. Bunun yanında duruş bozukluklarını ise aşmak için boynu aynı pozisyonda tutmamak gerekiyor. Dijital detoks olarak adlandıralan bazı yöntemlerle de bu durumun önüne geçilebiliyor.

İlginizi çekebilir

Kültür eti sektörüne yeni bir dokunuş: “Beyonde Meat”