FDA, sürekli glukoz ölçebilen bir cihaza resmi onay verdi
FDA (Food and Drug Administration / Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) sürekli glukoz ölçebilen bir cihaza resmi onay verdi.
FDA bugün bir duyuru yaptı ve reçetesiz olarak satın alınabilecek kan şekeri ölçümü yetenekli, “Dexcom Stelo Glucose Biosensor System” isimli cihazı resmen onayladığını aktardı. Kola takılan ve veri aktarımı için telefonlarla Bluetooth üzerinden haberleşen bu ürün, şeker konusunda sağlık sorunu yaşayan herkese hitap etmiyor. Bu konuda FDA şunu aktarıyor: “Dexcom Stelo Glucose Biosensor System, ağızdan alınan ilaçlarla tedavi gören diyabetli bireyler veya diyet ile egzersizin kan şekeri seviyelerini nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamak isteyen diyabetli olmayanlar gibi -insülin kullanmayan- 18 yaş ve üstü herkes için tasarlanmış entegre bir cihazdır.” Yukarıda da görebileceğiniz üzere oldukça ufak olan cihaz, aktarıldığı kadarıyla her 15 dakikada otomatik olarak ölçüm yapıyor ve 15 gün kullanım sonrasında değiştirilmesi gerekiyor. Yaz aylarında satışa çıkacağı açıklanan ancak fiyatı henüz verilmeyen ürün, glukoz değerlerini sürekli görmek ve analiz etmek isteyen bazıları için kullanışlı bir seçenek konumunda yer alıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
FDA bundan önce resmi bir duyuru yaparak tüketicileri, hastaları ve sağlık uzmanlarını uyarmasıyla gündeme gelmişti. Kaçıranlar için kurum henüz kan şekeri ölçme özelliğine sahip herhangi bir akıllı saat veya akıllı yüzüğü resmi olarak onaylamadığını bildirdi. Bunu iddia eden ürünlere ABD özelinde inanılmaması gerektiğini belirten kurum, bu konuda çok dikkatli olunmasını istiyor.
Akıllı giyilebilir cihazlar üzerinde kan şekeri ölçümü henüz tam olarak hayatımıza girmedi ancak altyapı çok uzakta yer almıyor. Örneğin Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, sürekli kan şekeri ölçümü için büyük çalışmalar yapıyor. Şirket yapılan bir röportaj kapsamında konuşan yöneticisine göre en büyük rakibi Apple gibi sürekli kan şekeri ölçümü için çok ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Aynı zamanda tansiyon ölçümü konusunda da çalışmaları bulunan Samsung’un sağlık tarafına odaklanan önemli isimlerinden Hon Pak, verdiği bir röportaj sırasında, “Eğer sürekli olarak kan basıncı (Tansiyon) ve kan şekeri (Glikoz) ölçümü yapabilirsek, bambaşka bir oyuna girmiş oluruz. Bence herkesin ulaşmaya çalıştığı nokta da bu. Bunun için önemli yatırımlar yapıyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.
Henüz hiçbir büyük teknoloji markası kan akıtmadan yani sensör temelli şeker ölçümü sunamadı. Bu özelliği hayal edildiği gibi sundukları zaman milyonlarca insanın hayatını değiştirecek teknoloji firmaları, bu konuda yüzde 99 ihtimalle 2024 yılını da es geçecek, kan şekeri konusundaki gerçek ticari çıkış bazı tahminlere göre 2026 yılından önce olmayacak. Apple ya da Samsung gibi firmalar burada acele etmiyor çünkü kan şekeri verilerini hayati bir tarafı (Dozajlı iğne yapılıyor) bulunuyor. Firmalar kan şekerini akıllı saatlere koyacakları sensörler üzerinden yüzde 100’e yakın bir doğruluk seviyesiyle algılamak istiyor.