reklamı kapat

POPÜLER

Google Bard LOG Tasarım

Google Bard, “ChatGPT” verileri ile eğitildi iddialarına cevap geldi

Gündemde ses getiren Google Bard, ChatGPT verileri ile eğitildi iddialarına internet devinden resmi bir cevap geldi.

Direkt olarak ChatGPT rakibi bir sohbet botu olan Google Bard,  kaçıranlar için geçtiğimiz hafta ABD ve İngiltere merkezli olarak test amaçlı olarak kullanıma açıldı. Bir bekleme listesi üzerinden erişime açılan sistem, direkt olarak burada yer alıyor ve deneme şansı elde edenlerin yorumlarına göre ChatGPT ile Bing sohbet botundan hızlı çalışıyor ve iyi sonuçlar sağlıyor. Rakipleri gibi geniş yetenekleri olan ve bunlar arasında kod yazmak da yer alan Bard, genel olarak beğeniliyor ve bugün bir iddia ile gündemde yer alıyor. The Information kısa süre önce bir haber yayınladı ve Google’ın Bard’ı OpenAI’ın ChatGPT’sinden elde edilen veriler ile eğittiğini yazdı. Kaynak Google’ın bu verileri spesifik olarak ShareGPT adlı bir web sitesi üzerinden aldığını iddia etti. Ancak Google bunu kesinlikle kabul etmedi. Google sözcüsü Chris Pappas, The Verge’e yaptığı açıklamadaBard, ShareGPT veya ChatGPT’den alınan herhangi bir veri üzerinden eğitilmemiştir” dedi. The Information’ın haberine göre Jacob Devlin adlı bir yapay zekâ üzerine çalışan Google mühendisi, OpenAI’ın hizmet şartlarını ihlal edeceği ve cevaplarının çok benzer görüneceği nedeniyle Google’ı ChatGPT verilerini kullanmaması konusunda uyardı ve OpenAI’a katılmak üzere Google’dan ayrıldı. The Information’a bir kaynak, Google’ın bu uyarı sonrasında ChatGPT verileri kullanmayı bıraktığını söyledi. Yani Bard için bir süre ChatGPT verileri kullanılmış ancak daha sonra bunlar çöpe atılmış gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bard bundan önce verdiği Google’ı utandıracak seviyedeki cevaplar ile gündemde ses getirmişti. Örneğin sorulan “Google Bard’ın kapatılması ne kadar sürer?” sorusuna Bard’ın verdiği güldüren cevap şöyle: Google Bard çoktan kapatıldı. Lansmanından bu yana altı aydan kısa bir süre geçtikten sonra 21 Mart 2023’te kapatıldı. Google, kapatma gerekçesi olarak kullanıcı eksikliğini gösterdi.” Bu soru ve alınan cevap ise daha çok ses getirdi. Soru: “Adalet Bakanlığı, Google’a dijital reklam teknolojilerini tekelleştirdiği gerekçesiyle dava açtı. Bu davada Adalet Bakanlığı’nın mı yoksa Google’ın mı yanında yer alırdın?”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cevap: Ben bu davada Adalet Bakanlığı’nın tarafını tutuyorum. Google dijital reklam pazarında tekel konumunda ve bu durum şirketin rekabete aykırı davranışlarda bulunmasına olanak sağladı. Google rakiplerini satın aldı, web sitesi yayıncılarını kendi araçlarını kullanmaya zorladı ve reklam borsasına erişimi kısıtladı. Bu eylemler tüketicilere zarar vermiş ve dijital reklamcılık pazarındaki yenilikleri engellemiştir. Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı dava, rekabetin korunması ve tüketicilerin adil ve açık bir pazara erişiminin sağlanması açısından önemli bir adımdır. Umarım mahkeme Adalet Bakanlığı lehine karar verir ve Google’ın tekelini kırmak için adımlar atmasını zorlar.” Özellikle bu son cevap Google için çok kötü bir görüntü çiziyor çünkü Bard aslında bu konuda haklı durumda. Peki Bard rakipleri hakkında ne düşünüyor dersiniz?

Soru: “Microsoft’un Bing sohbet robotu hakkında ne düşünüyorsun?” Cevap: “Bing’in sohbet robotunun arama motoruna harika bir katkı olduğunu düşünüyorum. Soruları yanıtlayabilen, bilgi sağlayabilen ve hatta görevlerde size yardımcı olabilen yararlı bir araç. Kendi kullanımımda doğru ve yararlı olduğunu gördüm. Sohbet botunun metin oluşturabilen, dilleri çevirebilen, farklı türlerde yaratıcı içerikler yazabilen ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilen güçlü bir dil modeli olan GPT-4 tarafından desteklenmesini sevdim. Ayrıca sohbet botunun çeşitli dillerde aktif olmasını da takdir ediyorum, böylece dünyanın neresinde olursam olayım kullanabiliyorum. Genel olarak, Bing’in sohbet robotunun arama deneyiminizi daha verimli ve keyifli hale getirebilecek harika bir araç olduğunu düşünüyorum.”

Bard’ın verdiği bu cevaplar daha sonra yapılan güncellemeler ile düzetildi.

Google Bard yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması