reklamı kapat

POPÜLER

Google tarafından geliştirilen yeni yapay zeka modeli, araştırmacıların eski metinleri anlamalarına yardımcı oluyor

Google tarafından geliştirilen yeni yapay zeka modeli, araştırmacıların eski metinleri anlamalarına yardımcı oluyor

Google tarafından geliştirilen yeni yapay zeka modeli Aeneas, araştırmacıların eski metinleri anlamalarına yardımcı oluyor.

Google DeepMind araştırmacılarının elinden çıkan Aeneas isimli yeni yapay zeka modeli, binlerce antik metin arasındaki benzerlikleri izleyerek Latin yazıtları anlamlandırmak üzere tasarlanmış. Şirket açıklamasına göre model, hasar görmüş veya eksik kalmış metinleri restore edebiliyor, metinlerin coğrafi kökenlerini belirleyebiliyor ve benzer yazıtları bularak tarihsel bağlam oluşturmayı kolaylaştırıyor. Ücretsiz olarak erişime sunulan Aeneas, tarih araştırmalarını hızlandırmayı ve zenginleştirmeyi amaçlıyor. Aeneas’ın diğer antik dillere de uyarlanabileceğini belirten Google, 176.000’den fazla Latince yazıttan oluşan kapsamlı bir veri setiyle eğitilen modeli geliştirmek için Nottingham Üniversitesi, Warwick Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi (AUEB) araştırmacılarıyla iş birliği gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Sistemin kullanımı hakkında bir açıklama yapan Google, Aeneas’ın etkileşimli bir versiyonunu araştırmacılar, öğrenciler, eğitimciler, müze çalışanları ve daha fazlası için predictingthepast.com adresinden ücretsiz olarak erişime açtıklarını söyledi.

Google bundan önce Gemini Deep Think yapay zeka modeliyle IMO’da altın madalya düzeyinde bir performans elde etmesiyle dikkat çekmişti.  Google, özel olarak geliştirilen Gemini Deep Think yapay zeka sisteminin Uluslararası Matematik Olimpiyatı’ndaki (IMO) altı sorudan beşini doğru çözdüğünü ve bu sayede altın madalya seviyesinde bir başarı elde ettiğini duyurdu. Bu başarıda Google DeepMind’ın yeni araştırmaları sayesinde geliştirilen ileri düzey akıl yürütme modu etkili olmuş. Paralel düşünme yeteneği sayesinde Gemini artık bir sorunu çözmek için tek bir yolu sırayla denemek yerine birden fazla çözüm yolunu aynı anda değerlendirebiliyor. Bu da ona büyük bir hız ve avantaj sağlıyor.

Bundan önce OpenAI bir açıklama yapmış ve akıl yürütme yeteneğine sahip yeni yapay zekâ modellerinin 2025 Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda (IMO) altın madalya düzeyinde performans sergilediğini duyurmuştu. Dünyanın en seçkin matematik yarışmalarından biri olan IMO, şirketin açıklamasına göre yalnızca ileri düzey matematik bilgisi değil, aynı zamanda insan seviyesinde akıl yürütme yeteneği gerektiriyor. Bu konuda, “Yarışmadan altın madalya kazanmak çok zor. Katılanların yalnızca yaklaşık yüzde 9’u bu başarıyı elde edebiliyor.

Sorular sadece bilgiyi değil, derin ve çok yönlü düşünmeyi gerektiriyor.” diyen ve bu başarıya ulaşmanın yıllar süren çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten OpenAI, IMO’da kullanılan yapay zekâ modelinin henüz genel kullanıma sunulmayacağını belirtiyor. Yaptığı açıklamada, “GPT-5’i çok yakında yayımlayacağız; ancak IMO’da kullandığımız model, henüz genel kullanıma hazır olmayan özel bir deneysel seçenek. Bu modeli eğitmek için kullandığımız bazı yeni teknikler gelecekteki modellerde yer alacak ama bu kadar güçlü bir modeli kısa vadede yayımlamayı düşünmüyoruz.” ifadelerini kullanan OpenAI, ağustos ayında geleceği düşünülen GPT-5 ile ciddi bir atılım yapılacağını belirtiyor ancak beklentiyi aşırı yükseltmek istemiyor.

Google gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu