reklamı kapat

POPÜLER

Greenpeace Apple’a temiz enerji karnesinde yıldızlı pekiyi verdi

Greenpeace yaklaşık iki yıl önce Apple‘ı bulut verilerine güç sağlamak için kirli enerji kullanmakla suçlamıştı. Bugünse bu durum tersine dönmüş gibi görünüyor. Greenpeace’in temiz enerji endeksinde yüzde 100 skor toplayan Apple, Greenpeace tarafından temiz enerji kullanımı konusundaki en yenilikçi ve kararlı firma olarak nitelendi.

Kullandığı enerji kaynakları arasında kömür, doğalgaz ve nükleer enerji hiçbir şekilde bulunmayan Apple, veri merkezlerine sağladığı enerjinin yenilenebilir olmasına 2012’den beri büyük özen gösteriyor. Temiz enerji kullanımı konusunda Facebook da tıpkı Apple gibi üç kategoride A, bir kategoride ise B almış olsa da, genel skorunu ancak yüzde 49’da tutabilmiş. Microsoft ise üç bilişim devi içindeki en kötü skoru alarak yüzde 29’da kalmış.

Apple’ın bugünkü konumuna gelebilmek için gösterdiği çaba gerçekten takdire şayan. ABD’nin North Carolina eyaletindeki dev tesislerine 20 megawatt’lık güneş enerjisi ve 5 megawatt’lık yakıt hücresi sistemleriyle donatan firma, tesisteki enerji ihtiyacının yüzde 60’ını bu sistemlerden, geri kalanını ise yerel, yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. ABD’deki diğer tesislerde ise rüzgar enerjisi ve jeotermal enerki kullanılıyor. Mayıs 2013’te yapılan açıklamaya göre, Apple tüm faaliyetlerinde kullandığı enerjinin yüzde 75’ini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor.

reWalls.com-5959
Greenpeace Apple’ı bu çabalarından ötürü övmüş olsa da, enerji üretimi ve kullanımı konusundaki bulgularını tüm teknoloji sektörüne açmaması nedeniyle eleştirmeyi de unutmadı. Aslında Apple’ın enerji verimliliği sağlayan tasarımlarını paylaşması halinde diğer firmaların bu tasarımlardan ders alması ve üzerinde çeşitli geliştirmeler yapması mümkün.

Apple’ın ve diğer bilişim firmalarının verimli ve temiz enerji kullanımı konusundaki çabalarının ekolojik açıdan büyük önem teşkil ettiğine şüphe yok. Ancak ekolojik etki söz konusu olduğunda enerjinin verimli kullanımı kadar ürünlerin kullanım ömrü süresince ve atık haline geldikten sonra çevreye etkisi, ürün parçalarının üretim yerleri ve koşulları gibi daha pek çok faktörün dikkatle değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalı.