reklamı kapat

POPÜLER

Lenovo Yoga Book incelemesi

TUŞSUZ KLAVYE TASARIMI

Yoga Book’un tasarımı kuşkusuz çok şık ve etkileyici. Ancak LED aydınlatmayla beraber çekiciliğine çekicilik katan klavye iş kullanıma gelince işte orada insanı biraz tökezletiyor. Şöyle ki daha önce tablet kullanırken dahi harici standart klavye kullandıysanız, hatta daha da kötüsü mekanik klavye tutkunuysanız Yoga Book’u kullanmaya çalışırken vay halinize.

Tuşların olmaması hızı ciddi anlamda düşürürken, 10 parmak akıcı yazımı da bir hayli zorlaştırıyor. Bir diğer problem ise Türkçe klavye yüzünden oluşuyor. Şöyle ki İ, Ü gibi Türkçe karakterlere klavye üzerinde çok az bir yer ayrıldığı için İ’ye basmak yerine sık sık Ş’ye basarken bulacaksınız kendinizi. Yine bu da yazım hızınızı büyük ölçüde azaltan bir detay. İngilizce klavyede çok daha rahat bir kullanım söz konusu olabilir. Tabii tuşsuz klavyeye alışmak mümkün. Ancak bunun için hem sabrınız olmalı hem de vaktiniz.

Ayrıca tabletle yazı yazmaya başladığımız gibi otomatik kelime düzeltme özelliğini de kapatmamız bir oldu. Çünkü bu da klavye kullanırken insanı oldukça yavaşlatıyor. Önerilen kelimeler çoğu zaman yazmak istediğiniz kelime olmayabiliyor. Bir de alışma aşamasında klavyeye baka baka yazıyorsanız işlevsel bir ikili olduğunu söyleyemeyiz. Gelelim touch pad’e. Bu noktada cihazı özellikle Windows versiyonunu kullanmak istemiştik çünkü touch pad’in Windows jestlerini bir bilgisayarda olduğu gibi destekleyip desteklemediğini merak ediyorduk. Ne yazık ki Android sürümünde bunu test etme şansımız olmadı. Ancak şunu söyleyebiliriz ki Android işletim sistemli Yoga Book’ta touch pad’i kullanmak istemeyeceksiniz. Öncelikle o harika görünen pürüzsüz mat yüzey, iş touch pad’i kullanmaya gelince kullanıcıyı fazlasıyla zorluyor. Parmağınızın rahat kaymıyor oluşu kullanım keyfini bozuyor. Bunun yerine dokunmatik ekranı bol bol kullandık, touch pad’e de pek dokunmadık. Uzun lafın kısası, klavye çok hoş bir detay ancak alışması çok zaman alıyor. Özellikle gün içinde sürekli yazı işleriyle uğraşan kullanıcılar için boyut ve ağırlık olarak Yoga Book avantajlı olsa da, klavye tasarımı sebebiyle performans ürünü olmaktan uzaklaşıyor.