reklamı kapat

POPÜLER

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci notlarına ücretsiz erişim [Dene]

Dijitalleşmenin getirdiği en keyif verici avantajlardan biri tarihe dokunmuş eserlerin ölümsüzleştirilmesi ve erişiminin kolaylaştırılması. Artık Leonardo da Vinci tarafından kaleme alınan notları evinizin konforunda yüksek çözünürlüklü olarak görüntüleyebilirsiniz.

Victoria and Albert Museum, Leonardo da Vinci tarafından kaleme alınmış notları çevrim içi erişime sundu. 1480’lerin ortasında düşüncelerini, fikirlerini, eskizlerini not defterlerinde toplamaya başlayan da Vinci’nin Forster Codices olarak adlandırılan el yazması defterleri yüksek çözünürlüklü olarak görüntülenebiliyor. Codex Forster 1, Codex Forster 2 ve Codex Forster 3, da Vinci’nin çalışmalarını herkese açıyor. Bu notlarla da Vinci’nin kendine has yazım tarzını da görüntüleyebilirsiniz. Ressam, sanatçı, müzisyen, mucit, heykeltıraş ve mühendis olan da Vinci, notlarını sağdan sola ve “tersten” yazıyor. En azından başkaları için yazılmayanları. Ayna ile rahatlıkla okunabilen bu notlar, ilk bakışta anlamsız karalamalar gibi görünüyor. da Vinci’nin notlarını bu şekilde kaleme almasının gerçek sebebi ise tam olarak bilinmiyor. Bazıları bu notların başkaları tarafından anlaşılmasını ya da çözülmesini zorlaştırmak için yapıldığını söylerken; bazıları da aslında bir solak olan da Vinci’nin kendisi için daha rahat bir yazım sistemi geliştirdiğini iddia ediyor. Burada mürekkep ve kağıtla o dönemlerde “temiz bir şekilde” yazı yazmanın solaklar için hayli zorlu bir mücadeleye dönüşebileceğini belirtelim. Şimdi çevrim içi erişime sunulan bu notlar sayesinde ise da Vinci’nin özel yazı sistemini de görmek mümkün oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Leonardo da Vinci notlarına ulaşma

da Vinci’nin kaleme aldığı notları görüntülemek içinse özel bir şey yapmanıza gerek yok. Tarayıcı üzerinde görüntülenecek şekilde erişime sunulan Codex Forster 1, Codex Forster 2 ve Codex Forster 3‘e isimleri üzerine tıklayarak erişebilirsiniz. Sayfa sayfa paylaşılan defterlerdeki notları tüm detaylarıyla görüntüleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Samsung’dan Mona Lisa’yı “konuşturan” yapay zeka