Neuralink beyin implantı takılan ALS hastası Bradford Smith, yalnızca düşünerek video düzenledi ve YouTube’da yayınladı.
Elon Musk tarafından kurulan Neuralink şirketi, insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurdu. İnsanların yapay sinir ağları aracılığıyla bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği bir düzeye ulaşması için çalışan şirket, bu amaçla “Link” adını verdiği bir ürün kullanıyor. Link, özel olarak geliştirilen çok hassas bir robot yardımıyla insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunları elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. Bu sistemi bugün gündeme getiren kişi ise Neuralink beyin implantı takılan üçüncü kişi olan Bradford Smith oldu. Sinir sistemini etkileyen ve kasların kontrolünü sağlayan motor sinir hücrelerinin zamanla dejenerasyonuna neden olan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalanan Smith, aşağıda izleyebileceğiniz videoyu Neuralink sayesinde mümkün olan zihinsel kontrol altyapısıyla MacBook Pro’sunda düzenlemiş. Videoyu gerçek sesinin yapay zeka ile üretilen klonuyla seslendiren Smith, sistemin hayatını değiştirdiğini belirtiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şirketi bundan önce gündeme getiren aşağıdaki video olmuştu. Bu videoda, geliştirilen beyin implantının hastalara nasıl yerleştirildiği gözler önüne seriliyor. Bu işlem için kafatasında bir delik açan şirket, beyin sinyallerini inanılmaz ince bağlantı telleri üzerinden topluyor.
Şirket daha önce ise FDA’den test için onay alınan Blindsight ile dikkat çekmişti. Bu yeni cihaz hakkında Elon Musk şunları aktarmıştı: Neuralink’in Blindsight cihazı, her iki gözünü ve optik sinirini kaybedenlerin bile görmesini sağlayacak. Görsel korteksin sağlam olması koşuluyla, doğuştan kör olanların bile ilk kez görmesini mümkün kılacak. Sunulacak görüş kalitesi ilk başta Atari grafikleri gibi düşük çözünürlüklü olacak. Fakat sistem doğal görüşten daha iyisini sunma potansiyeline sahip ve hatta Geordi La Forge (ana görselde) gibi kızılötesi, ultraviyole ve hatta radar dalga boylarında görmenizi sağlayacak.”