reklamı kapat

POPÜLER

Nvidia DLDSR

Nvidia ekran kartı sahiplerinin bilmesi gereken yeni teknoloji: DLDSR

Nvidia ekran kartı sahiplerinin bilmesi gereken yeni teknoloji DLDSR ya da tam açılımıyla Deep Learning Dynamic Super Resolution.

İlk olarak şunu belirtelim. DLDSR ile DLSS birbirlerine karıştırılmaması gereken teknolojiler. DLSS teknolojisinin Türkçe karşılığı Nvidia tarafından “Derin Öğrenme Süper Örneklemesi” olarak aktarılıyor. Firma DLSS için “GeForce RTX GPU’lardaki ayrılmış tensör çekirdeği yapay zekâ işlemcilerini kullanarak grafik performansını artıran, çığır açıcı bir yapay zekâ işleme teknolojisidir.” açıklamasını yapıyor. Teknoloji oyunlardaki kare hızlarını artırıp güzel ve keskin görüntüler oluşturmak için derin öğrenme nöral ağının gücünden yararlanıyor ve temel olarak düşük çözünürlüğü yapay zekâ ile yükselterek devasa performans kazançları getiriyor.

Yeni DLDSR teknolojisi ise direkt olarak uzun zamandır kullanımda olan DSR’ın yani Dynamic Super Resolution’un üzerine kuruluyor. Bu teknoloji oyunları monitörünüzün desteklediğinden daha yüksek seviyede işliyor ve böylece daha keskin görüntüler sunuyor. Örneğin bir oyunu 4K çözünürlükte oynatabilecek RTX 3080 gibi ekran kartınız var ancak 1440P monitör kullanıyorsunuz. DSR ya da DLDSR burada devreye giriyor ve oyunu 4K işleyerek 1080P’de gösteriyor. Bu sayede standart / doğal 1440P’ye oranla kalite ciddi şekilde artıyor.

DSR’ın üzerine temel olarak Nvidia’nın uzman olduğu yapay zekâyı altyapısını ekleyen DLDSR, “ayrıntıları geliştirerek, kenarları yumuşatarak ve parıldamayı azaltarak” görüntü kalitesini ciddi şekilde iyileştirebiliyor. Bu teknoloji sayesinde eski oyunların görüntü kalitesi dahi hatırı sayılır şekilde artırılabiliyor. Süreçte yapay zekâ olduğundan sadece çözünürlük oyunları değil, grafiksel artışlar da otomatik olarak devreye giriyor.

Yapay zekâ kullanarak DSR’ın yükünü azaltan ve DSR’ın 4x seviyesinde verdiği kaliteyi 2.25X seviyesinde veren yani daha düşük sistem harcamasıyla kaliteyi artıran yeni teknoloji DLDSR, yapay zekâ odaklı görev yapan Tensor çekirdeklerine sahip GeForce RTX ekran kartlarında çalışıyor ve en son Nvidia sürücüleri içerisinde aktif olarak sunuluyor.

DLDSR’a benzeri bir teknolojinin AMD ekran kartlarında “Radeon Super Resolution” adı altında sunulduğunu da belirtelim. Ancak AMD ekran kartlarında bu işlem için özel ayrılmış Tensor benzeri çekirdekler yer almıyor. Bu yüzden AMD’nin DLSS rakibi teknolojisi FidelityFX Super Resolution ile Radeon Super Resolution teknolojileri rakipleri kadar iyi seviyede görev yapmıyor.

İlginizi Çekebilir: Huawei’nin yeni katlanabilir telefonu P50 Pocket