reklamı kapat

POPÜLER

Panasonic Lumix GF5 incelemesi

Panasonic’in yeni kompakt aynasız fotoğraf makinesi GF5, bu ay test merkezimizin konuğuydu. Daha önce test ettiğimiz GF3’ün yeni ve daha ileri bir modeli olan GF5, yeni geliştirilen 12,1 megapiksellik Live MOS sensörü ve iyileştirilen Venus görüntü işleme motoruyla ön plana çıkıyor. Cihazın Türkiye’de haziran ayında satışa sunulması bekleniyor. Japonca’da 4 rakamı bazı durumlarda ölüm kelimesiyle eş sesli olarak “shi” diye okunduğundan pek çok firma ürünlerine numara verirken 4 rakamını atlar. Panasonic de bu konuda bir istisna değil. Micro Four Thirds standardındaki Lumix GF ailesinin en yeni üyesi GF5’i elimize aldığımızda ilk dikkatimizi çeken öğe, kaydırmaz kaplamalı “grip” oldu. Zaten ufak boyutlarda ve hafif olan cihazın elde daha da rahat taşınmasını sağlayan yeni grip’in, kaydırmaz malzemesiyle fonksiyonel olduğu kadar cihazın tasarımına da olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz. GF3’ü kullanırken de tutuşta herhangi bir problem yaşamamıştık ama GF5’in ele daha rahat oturduğunu söylemeliyiz. Cihazı açar açmaz ilk dikkatimizi çeken nokta yüksek çözünürlüklü LCD ekran oldu. Bir önceki modelde 460.000 nokta çözünürlüğündeki ekran, GF5’te 920.000 nokta çözünürlüğüne çıkarılmış. Yüksek çözünürlüklü ekran, fotoğraf çekme keyfini artırıyor. Tabii ki yüksek çözünürlüklü ekrandan faydalanarak dokunmatik menü ve ana menü arayüzleri de tamamen elden geçirilmiş. Köşeleri piksel piksel, kırık kırık butonlar yerine daha yumuşak kenarlı ve yüksek çözünürlüklü dokunmatik butonlar menüde yer alıyor. Yalnızca görsel değil, kullanım olarak da yeni menü, eskisine oranla daha gelişmiş. Çekim yaparken kolay erişim tuşları haricinde çekim yaptığınız modda yapabileceğiniz değişiklikler de ayrı bir sekmede görüntülenebiliyor. Cihazın üzerine ekran için bir de fiziksel tuş konumlandırılmış. Önceki modelde bulunmayan bu tuş, ekranın dokunmatik ayarlarıyla uğraşmadan kolayca ekran üzerindeki yazıları kaldırmaya ve size daha geniş bir ekran sunmaya yarıyor.

FOTOĞRAFÇILIĞA YENİ BAŞLAYANLARA
Cihazı kullanırken en çok hoşumuza giden özellik yenilenen akıllı filtreler oldu. Önceden Expressive, Retro, High Key, Sepia, Hi Dynamic ve Miniature Effect olmak üzere 6 adet olan akıllı filtreler Dinamik Tek Renk, Çarpıcı Sanat, Yaratıcı Kontrol, Çapraz İşleme, Yumuşak Odak, Yıldız Filtresi, Tek Nokta Renkli ve Toy Effect’in de eklenmesiyle 14’e çıkarmış. GF5 akıllı otomatik modları iA ve iA+ ile çekim yaparken çektiğiniz kareye göre akıllı sanatsal filtre önerilerinde bulunuyor. Örneğin bol bulutlu bir manzara fotoğrafı çekiyorsanız deklanşöre yarım basıp parmağınızı kaldırarak netleme yaptıktan sonra sol üst köşedeki iA ikonunun altında bir de akıllı filtre ikonu beliriyor. Buna dokunarak sahneniz için size önerilen filtreleri görüp deneyebilirsiniz. Bizce fotoğrafçılığa yeni başlayanlar ve sanatsal filtreleri kullanmayı sevenler için oldukça kullanışlı bir özellik. GF5 aldıracak kadar can alıcı bir özellik olmasa da bizim oldukça hoşumuza gitti. Kullanıcıların da çok işine yarayacağını düşünüyoruz. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için hayatı kolaylaştıracak bir diğer yeni özellik ise önceden tanımlı senaryolar. Scene Guide menüsündeki 23 örnek kareden çekmek istediğiniz kareye en yakın senaryoyu seçerek arzu ettiğiniz kareyi yakalamanız mümkün. Profesyonel olarak çekilmiş örnek karelerden seçebileceğiniz modlar tercih yapmanızı kolaylaştıracak. Bu senaryoların altında, değişen ışık koşulları, kullanılması gereken yardımcı ekipmanlar ve hatta kullanılacak olan lens tipi gibi yardımcı bilgilere de yer verilmiş. GF5’te tabii ki serinin daha önceki modellerinde bulunan ve severek kullandığımız özellikler de mevcut. Dokunmatik ekrana tek bir dokunuşla anında odaklayıp fotoğraf çekme, hareketli nesnelerin odak takibi, video çekimi esnasında ekrana dokunarak odak noktasını değiştirme gibi dokunmatik ekranın çekimi etkilediği pek çok kullanışlı özellik GF5’te korunmuş. Eğer daha önce GF serisinden bir fotoğraf makinesi kullanmadıysanız bu özellikleri mutlaka denemenizi öneririz. En acemisinden ileri seviye fotoğrafçısına kadar her tür fotoğrafçının ilgisini çekecek, kolay kullanımlı ve yenilikçi çekim özellikleri sunuyor.

İLERİ SEVİYE KULLANICILARA
İleri seviye fotoğrafçıların bir fotoğraf makinesinden bekleyebileceği her şeyi kompakt boyutlarına rağmen layıkıyla yerine getirmeyi başaran GF5’in en büyük artısı geniş lens yelpazesi. Tüm Micro Four Thirds sistemindeki lenslerle uyumlu olmasının yanında uygun adaptörle Leica D serisi lensleri de kullanabilen GF5, bu alanda rakiplerine göre oldukça büyük bir avantaj yakalıyor. Olympus ve Panasonic Micro Four Thirds lensleri neredeyse tüm odak uzunluklarını karşılayacak kadar zengin lens seçeneğine sahip.

3… 2… 1… KAYIT!
Cihazın üzerinde bulunan video kayıt tuşuyla fotoğraf çekerken anında, hiçbir ayar yapmaya gerek kalmadan video kaydına başlayabiliyorsunuz. GF3’te bulunan ve en büyük eksi özelliklerden biri olarak gördüğümüz mono mikrofon GF5’te stereo mikrofon ile değiştirilmiş. Geç kalınmış olsa da olumlu bir değişiklik.