reklamı kapat

POPÜLER

The Talos Principle incelemesi

 - Güncelleme: 20 Şubat 2015 09:27

talos2

AKLIMDA DELİ SORULAR
Kafanızdaki soru işaretleri oyuna başladığınız ilk saniyede kendisini belli etmeye başlıyor. Gözlerimizi duvarlarla çevrilmiş bir bahçenin içinde açıyoruz ancak yüzümüze vuran güneş ışığını engellemek için uzattığımız el robotik bir yapıdan oluşuyor. Biz kimiz? Neyiz? Neden buradayız ve daha önemlisi burası neresi? Tüm bu sorular daha ilk adımınızı dahi atmadan hayat buluyor. Hemen ardından ise nereden geldiği belli olmayan bir ses bizi selamlıyor. İsminin Elohim olduğunu belirten bu ses bize “çocuğum” diye hitap ediyor ve hem bizim hem de çevremizdeki dünyanın kendisi tarafından yaratıldığını söylüyor.

Elohim, İbranice Tanrı anlamına gelen bir ifade ve Yahudiler için Tanrı’nın gazabını simgeliyor (Yehova’nın tam tersi). Her ne kadar kelime anlamı olarak “çok güçlü kişi” karşılığına sahip olsa da, kendinden emin bir tonda konuşan bu sesin kendisini Tanrı olarak gördüğünü söylemek çok da yanlış değil. Üstü kapalı ifadelerle ne olup bittiğine değinen Elohim, özenle sakladığı mühürleri bulup yolu açtığımız takdirde kendisine ulaşabileceğimizi ve aradığımız cevapları bulabileceğimizi kulağımıza fısıldıyor. Söylediklerini yaptığımız takdirde ödüllendirileceğimizi söyleyen ve onu takip etmemizi belirten bu figür kulağa fazlasıyla tanıdık geliyor değil mi? Ancak çıktığımız yolculuğun sorgulamaya iten unsurları düşünüldüğünde, Elohim büyük resmin sadece küçük bir parçasını oluşturuyor.
talos5
Tanrı figürü tarafından yaratılmış olan ve bulmacalarla dolu bölümlerdeki mühürleri bulup ilerledikçe, karşımıza yeni bilgi kaynakları çıkıyor. Belirli aralıklarla yerleştirilmiş olan bilgisayar terminalleri, verdiği bilgilerle bizi insanlığı, varoluşu ve amaçlarımızı sorgulamaya yöneltiyor. Sağda solda bulacağımız ses kayıtları ve bizden önceki robotların bıraktığı mesajlar ise hem Elohim’in hem de içinde bulunduğumuz dünyanın sırlarını aralamakta bizlere yardımcı oluyor. The Talos Principle, söylemek istediklerini mantıklı metaforlarla oyuncuya aktaran zekice kurgulanmış bir oyun. Kurgu o kadar akıllıca yapılmış ki,kendimizi sık sık yetersiz hissettiğiniz bile oluyor.

Dünyanın en zeka kırıntısından uzak oyunlarından biri olan Serious Sam serisini yapmış bir firmadan böyle bir yapımın çıktığına gerçekten inanası gelmiyor insanın. Yapımcı Croteam, ciddiyeti bünyesinde barındıran ilk oyun denemesinde gelmiş geçmiş en başarılı macera oyunlarından birisine imza atmayı başarmış. Daha önce de düşüncelerimizi, hayata bakışımızı ve varlığımızı sorgulayan pek çok film ve kitap ile karşılaşmıştık ancak The Talos Principle bunu başarabilen ilk oyun oldu. Aslında yapı ve tarz itibariyle fazlasıyla benzerlik gösterdiği Portal da bu şekilde sorgulamaları sağlayabilen bir oyundu ancak o birazcık işin eğlencesindeydi. The Talos Principle, sizi hiçbir şekilde güldürme derdine düşmeden sadece düşündürmeyi amaçlayan enfes bir yapım.