reklamı kapat

POPÜLER

yapay güneş

Yapay güneş olarak geçen KSTAR’dan yeni bir çalışma rekor geldi

Güney Kore’nin yapay güneş olarak anılan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research) sisteminden yeni rekor geldi.

Temiz enerji kaynağı nükleer füzyon üzerinde çalışmalardan olan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research), en son yine önemli bir rekor ile karşımıza çıkmıştı.

Kurulan altyapı tam 100 milyon santigrat dereceye çıkmış ve bu sıcaklıkta 20 saniye boyunca çalışmayı başarmıştı. Son denemede ise 30 saniyeye çıkılarak bir rekor daha kırılmış oldu.

Daha önce de söylediğimiz gibi 30 saniye çalışma çok az gelebilir ancak 20 saniye öncesindeki rekorun 10 saniye olduğunu, KSTAR’ın 2019’da maksimum 8 saniye çalışabildiği hatırlamak gerekiyor. Yani süreçte az da olsa kademeli bir artış bulunuyor.

Elbette Güney Kore merkezli araştırmalar KSTAR üzerinde çalışmaya devam ediyor. Uzun vadeli ilk büyük hedefin 2025 yılı için 5 dakika aralıksız çalışma olarak konulduğu aktarılıyor. Buna ulaşılıp ulaşılamayacağını ise elbette zaman gösterecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yapay güneş konusunda Çin tarafı da aktif olarak çalışıyor

Nükleer füzyondan gelen temiz ve sınırsız enerji üzerinde Çin EAST sistemiyle faaliyet gösteriyor. Ülkenin yapay güneş olarak adlandırdığı bu füzyon reaktörü, geçtiğimiz senelerde yapılan bir denemede 100 milyon derece sıcaklığa ulaşmıştı. Gerçek Güneş’in merkez sıcaklığından tam altı kat daha yüksek ısıya ulaşan EAST, 0 zaman açıklandığı kadarıyla daha önceki denemeleri de ikiye katladı.

Yapılan son denemede 10 MW seviyesinde ısıtma gücü elde eden yapay güneş, 2006 yılında faaliyete geçmişti. Radyoaktif atık içermeyen ve sera gazı emisyonu sorunu yaratmayan bu sistem, büyük ve uzun vadeli enerji üretimi için çok büyük önem arz ediyor.

İlginizi Çekebilir

SpaceX’in etkileyici son Starship denemesi