reklamı kapat

POPÜLER

yapay güneş tokamak

Yapay güneş olarak geçen Tokamak ile bir başarıya daha imza atıldı

Dünyanın teknoloji merkezi halini alan Çin, yapay güneş projesinde çok önemli sayılacak bir başarıya daha imzasını attı.

Ülkenin yapay güneş olarak adlandırdığı füzyon reaktörü, gündemimize geldiği en son denemede tam 100 milyon derece sıcaklığa ulaşmıştı. Daha sonra ise 160 milyon derece seviyesine çıkış yapılmıştı. Bu sıcaklıkta 20 saniye kalan Tokamak, 120 milyon derecede ise 2 dakika boyuna sabit kalabilmişti. Yapılan en son denemede ise 70 milyon santigrat derece sıcaklıkta tam 17 dakika boyunca kalındı.

Yapay güneş, temel olarak 2006 yılında faaliyete geçmişti. Radyoaktif atık içermeyen ve sera gazı emisyonu sorunu yaratmayan bu sistem, büyük ve uzun vadeli enerji üretimi için çok büyük önem arz ediyor. Bu santralin amacı güneşin içerisinde gerçekleşen nükleer füzyona benzer şekilde ısı elde etmek olarak açıklanıyor.

Bu arada konuda KSTAR üzerinden Güney Kore de çalışıyor. Ülke, kendi kurdukları altyapı ile tam 100 milyon santigrat dereceye çıkmış ve bu sıcaklıkta 20 saniye boyunca çalışma sağlamıştı. Son denemede ise 30 saniyeye çıkılarak bir rekor kırılmıştı.

Burada 30 saniye çalışma çok az gelebilir ancak 20 saniye öncesindeki rekorun 10 saniye olduğunu, KSTAR’ın 2019’da maksimum 8 saniye çalışabildiği hatırlamak gerekiyor. Güney Kore merkezli araştırmalar yine yapay güneş olarak geçen KSTAR üzerinde çalışmaya devam ediyor. Uzun vadeli ilk büyük hedefin 2025 yılı için 5 dakika aralıksız çalışma olarak konulduğu aktarılıyor. Buna ulaşılıp ulaşılamayacağını ise elbette zaman gösterecek.

İlginizi Çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın