reklamı kapat

POPÜLER

yerli teknoloji

Zorunlu hale getirildi; otomobiller için hayat kurtacak yerli teknoloji

Yeni jenerasyon tüm otomobillerde kullanılması zorunlu olan yerli teknoloji desteğiyle, Avrupa Birliği uyum sürecine de katkıda bulunulacak.

AB üyesi 28 ülke ile birlikte Türkiye’de de 1 Nisan 2018’den itibaren üretilen tüm yeni otomobillerde “eCall’ sisteminin kullanılması zorunlu hale geldi. Acil arama anlamına gelen “eCall” sistemi yeni nesil otomobillerde kaza, yoldan çıkma gibi acil durumlarda devreye girerek hayat kurtarmayı hedefliyor. Sistem, sürücü ya da yolcular konuşamayacak durumda olsalar bile “eSIM” teknolojisiyle otomatik olarak 112 ile bağlantı kurarak ilk yardım ekiplerine kazanın nerede olduğu bilgisini aktarıyor. Bu sayede sürücü veya yolcular bilinçlerini kaybetmiş olsalar bile yerleri tespit edilebiliyor. “eCall’ sistemine sahip olmayan araç modellerinin bundan böyle ithalatı da yapılamayacak.

Uzaktan yönetim sistemi zorunlu ve yerli malı belgesi gerekli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu uygulamayla birlikte yerli eSIM uzaktan yönetim sistemini zorunlu kıldı ve yerli malı belgesi şartı getirdi. Kararın gerekçesinde bilgi ve haberleşme teknolojilerinde etkin rekabetin sağlanması, abone değişimi sürecinde yaşanabilecek olası sorunların en aza indirilebilmesi, tüketici haklarının ve kişisel verilerin yurtdışına çıkarılmasına engel olunarak korunması yer alıyor. Ayrıca siber güvenliğin azami seviyede sağlanmasını, millî güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla alınan kararla kullanılacak sistemler için 29.02.2020 tarihine kadar gerekli hazırlıkların tamamlanması şartı da getirildi.

BTK’nın Türkiye’ye ithal edilecek eSIM’li otomobillerin güvenlik nedenleriyle üzerlerindeki operatör profillerinin Türkiye’den yönetilmesi zorunluluğunu şart koştuğunu belirten Metamorfoz Genel Müdürü Ayşegül Topoğlu, “12.02.2019’da BTK, eSIM teknolojilerinde kullanılacak uzaktan yönetim sistemlerinin Türkiye içerisinde konumlandırılması yönünde bir kurul kararı aldı. Karara göre, eSIM uzaktan yönetimi ile ilgili yapı Türkiye’de tesis edilecek ve bu sayede hayati önem taşıyan, güvenlik zafiyeti oluşturabilecek hassas veriler de Türkiye sınırları içerisinde kalmış olacak. Metamorfoz olarak çalışan, GSMA (Mobil Operatörleri Birliği) standartları ile uyumlu, %100 yerli malı belgesine sahip Metamorfoz eSIM Uzaktan Yönetim Platformu’muzla ihtiyacı yerli teknoloji ile karşılayabilecek durumdayız.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

75 milyon TL’lik SIM kart maliyeti bitiyor

Numara taşıma söz konusu olduğunda operatörlere ait eski SIM kartlarının atılıp yeni SIM kartların satın alındığına dikkat çeken Ayşegül Topoğlu, “Yurt dışından gelen SIM kartlar numara taşıma işleminde tekrar kullanılamıyor. Yenisiyle değiştirilmesi gerektiği için de ülke olarak ciddi bir maliyete katlanmak zorunda kalıyorduk. Örneğin yılda 50 milyon SIM kart değişikliği olması durumunda, bunun ülkemize maliyeti yaklaşık 75 milyon TL civarında. Bu durum milli servetimizin yurtdışına çıkmasına neden oluyor. Geliştirdiğimiz eSIM Uzaktan Yönetim Platformu ile sanal olarak ve aynı eSIM kullanılarak birden fazla operatör değişikliği yapılabileceği için bu maliyetlere ülke olarak katlanmak zorunda kalmayacağız.” diyerek sürecin umut vadettiğini altını çizdi. Yapılan son araştırmalara göre, 2015 yılında 37,5 milyar dolar olan pazarın 2020’de 151,8 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor. Dünya çapında ise şimdiye dek 22 telekom operatörü eSIM’e geçiş yapmış durumda.

İlginizi çekebilir

Tesla otonom sürüş teknolojisi