reklamı kapat

POPÜLER

1998 yapımı elektronik Barbie daktilosu kriptolu mesajlar yazabiliyor

Kilitli günlükler, kodlu mesajlaşmalar, yeni bir alfabe yaratıp şifreli konuşmalar hemen her çocuğun küçükken mahremiyet kavramını öğrenirken deneyimlediği şeyler. Mattel’in 1998 yılında çıkardığı elektronik daktilo ise gizli kalmış özelliğiyle aslında başından beri şifrelenmiş mesaj yeteneğini sunuyor.

Günümüzde her ne kadar içtiğimiz sudan yediğimiz yemeğe kadar sosyal medyada paylaşım yapsak da şifreli alfabelerle arkadaşlar arasında mektuplaşma dönemi hemen her çocuğun deneyimlediği bir durum. 1998 yılında Barbie etiketiyle çıkan elektronik daktilo da gizli kalmış özelliğiyle bunu sunuyor. Ancak ne yazık ki bu özellik Mattel’in pazarlama politikasının herhangi bir noktasında yer almadığı için özellikle kız çocuklarını hedef alan bu daktilonun kriptolu mesaj özelliği de tarihe gömülüyor. Mattel o dönem küçük kız çocuklarının bu tarz bir “teknolojiye” ihtiyaç duyacağını düşünmemiş herhalde. Daha yeni yeni yazılımcı Barbie‘yi piyasaya sürdükleri düşünülünce çok da şaşırtıcı olmasa gerek.

Halbuki Slovenya kökenli firma Mehano tarafından üretilen bu daktilonun en havalı özelliği çeşitli tuş kombinasyonlarını girdikten sonra kriptolu mesajlar yazabiliyor olması. Aynı zamanda şifreli mesajları da çözebilen daktilo, 5 yaş ve üstü çocukları hedef alarak üretilmiş. Daktiloyla kriptolu mesajlar üretmek için kullanılan tuş kombinasyonlarına buradan ulaşabilirsiniz.