reklamı kapat

POPÜLER

kış lastiği uygulaması

2020 kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Trafikte güvenli sürüşler sağlamak amacıyla getirilen zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman sona eriyor? Detaylar haberimizde.

Kış lastiği uygulaması ticari araçlar için 1 Aralık 2019 tarihinde zorunlu olmaya başladı. Binek/hususi araçlarda bu zorunluluk her ne kadar geçerli olmasa da uzmanlar güvenli bir sürüş için herkesin  hava koşullarına uygun lastik kullanmasını öneriyor. Ayrıca hususi araç sahibi bile olsanız şehirler arası seyahatleriniz sırasında kış lastiği kullanmanız gerekli. Peki bu gereklilik ne zaman sona eriyor? Yasal olarak 2020 kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor? 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arası zorunlu olan bu uygulama için son günlere gelindi. 4 ay süren bu düzenleme Valilikler tarafından gerekli görülmesi durumunda bir ay daha arttırılabiliyor ancak şimdilik böyle bir durum mevcut değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konu ile ilgili TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş şöyle konuşmuştu, “Kış lastikleri karlı havalarda, buzlu ve yağmurlu kaygan zeminlerde standart lastiğe oranla çok daha iyi fren mesafesi sağlanmasından dolayı etkili olmaktadır. Kış ayları bitip havalar ısınmaya başladığında mutlaka kış lastiklerinin çıkartılarak yaz lastiklerinin takılması gerekir. Bu değişikliğin yapılması güvenli sürüş sağlanması açısından oldukça önemlidir. Yapılan testlerde, yazın 100 km hızda yaz lastiği ile fren mesafesi 38 metre iken, kış lastiği ile 41 metre olduğu görülmüştür. Bu nedenlerle güvenliğiniz için hava sıcaklığı 7 derecenin üzerindeyken yaz lastiği kullanmayı ihmal etmeyin.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Savrulma riski var

Bakırtaş sözlerine “Kuru zeminlerde kullanılan kış lastiklerinde virajlarda savrulma hatta takla atma riski artıyor. ABS ile fren yaparken yaz lastikleri, kış lastiklerine göre sıcak havalarda yüzde 40’lara varan oranlarda daha kısa mesafede durabilmektedir. Su tahliyesine yardımcı olan ve kaymayı önleyen özel sırt desenleri sayesinde, yaz lastikleri ıslak sürüş şartlarında daha iyi performans sağlar. Can ve mal güvenliği araç kullanırken her daim ön planda tutulması gerektiği için mevsimine uygun olmayan, yıpranarak eskimiş lastikleri kullanmaktan uzak durmak gerekir. Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmaya başlaması ile birlikte araçlarda yaz lastiklerine geçilmesi güvenlik açısından önemli bir faktördür.” şeklinde devam etti.

İlginizi çekebilir

Yenilikleriyle premium sınıfa meydan okuyan Volkswagen Touareg