reklamı kapat

POPÜLER

3008 ve 508 üzerinden başlıyor; Peugeot hibrit motorları tanıtıldı

 - Güncelleme: 24 Eylül 2018 15:16

Üç farklı otomobil üzerinden kullanıcılarla buluşmaya başlayacak olan Peugeot hibrit teknolojisi, 1,6 litre benzinli motor ile kombin ediliyor.

PSA grubunda DS üzerinden başlayan hibrit model girişiminde sıra ailenin yükselen ismi Peugeot‘ya geldi. Son 4 yıllık süreçte asfalta indirdiği tasarım, donanım ve yenilikçi bakış açısıyla çok ciddi bir ivmelenme kazanan markanın bir süredir beklenen hibrit hamlesi de artık resmiyete kavuşmuş durumda. İlk olarak 3008, 508 ve 508 SW üzerinden 2019 ikinci çeyreğiyle birlikte satışlarına başlanacak olan yeni hibrit versiyonları önümüzdeki süreçte ailenin diğer üyeleri takip edecek. Geliştirilme aşamasında olan 208‘in tamamen elektrikli olarak lanse edilmesiyle ilgili bilgilerin var olduğunu düşündüğümüzde, artık Peugeot’yu de değişimin ciddi oranda hissedilecek günleri beklediğini de söyleyebiliriz. HYBRID ve HYBRID4 (dört tekerlekten çekişli) olmak üzere ikiye ayrılan seçeneklerde sunulacak özel sürüş modlarının da sürüş dinamiklerine ciddi oranda katkı yaptığına dair vurgu söz konusu.

Hibritle gelenler

Peugeot’nun hibrit teknolojisinde ana yardımcı olarak temel aldığı motor 1,6 litrelik PureTech olarak karşımıza çıkıyor. Marş jeneratörü ve özel bir soğutma çözümü gibi birlikteliğe uygun olarak düzenlenen bu makine HYBRID versiyonda 180 beygir ve HYBRID4 versiyonda ise 200 beygir üretmek üzere tasarlanmış durumda. İşin içerisine 110 beygir güç üreten elektrik motorunun dahil olmasıyla birlikte kombinasyon olarak 300 beygir gibi rakamları görmemiz kaçınılmaz oluyor. Elektrik motorunu şanzımana entegre şekilde yerleştiren Peugeot, güç aktarımınıysa arka akslara iletecek şekilde programlıyor. Modellere kullanılacak olan şanzımanın 8 ileri değerli olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Her iki versiyonda da 300 Volt’luk yüksek voltajlı lityum-iyon bataryalara yer veren mühendisler bu üniteyi ikinci koltuk sırasının altında konumlandırılıyor. 11,8 kWh (HYBRID) ve 13,2 kWh (HYBRID4) kapasiteleriyle hizmet vereceğini de gördüğümüz bataryalar, saf elektrik modunda 50 kilometreye kadar menzil sunabilecek nitelikte. Kullanıcıların saf elektrik modunda erişebileceği maksimum hız değeriyse 135 km/s olarak paylaşılıyor. İşin şarj konusu da tabi ki merak edilen noktalardan birisi. Verilere göre bu bataryalar standart (3,3 kW, 8A) adaptör ile 8 saatte şarj olurken, geliştirilmiş Green’Up (3,3 kW, 14A) adaptör ile 4 saatte, Wallbox (6,6 kW, 32A) ile ise 2 saatin altına doldurulabilecek.

Sürüşü destekleyen etmenler

Yeni bir motor kombinasyonu haliyle kullanıcı deneyimlerini doğrudan etkileyecek, destekleyici parçaları da beraberinde getiriyor. Burada sürücünün doğrudan hissedeceği parçaların başında yeni fren özelliği var. Frene basmadan da aracı yavaşlatan bu sistem, yavaşlama esnasında veya araç yokuş aşağı inerken motor freni devrede olduğunda bataryaları şarj ediyor. i-Booster adındaki elektronik kontrollü fren sistemi, yüzde 100 elektrikli sürüş verimliliğini arttırmak için fren veya yavaşlama anında oluşan ve içten yanmalı versiyonda boşa giden enerjiyi de depoluyor. İçten yanmalı motorda kullanılan vakumlu pompa ise, yeni sistemle birlikte yerini bir elektrikli pompaya bırakıyor. e-SAVE adı verilen özellik ise elektrikli sürüş için gerekli olan enerjiyi öngörme imkanı sağlıyor. Dokunmatik ekrandaki e-SAVE menüsü üzerinden takip edilebilen değerler, mümkün olan elektrikli sürüş menzilini ekranda kilometre cinsinden gösteriliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dönüşümün kokpitteki izleri

Teknik altyapıyla birlikte bizi bekleyen önemli geliştirmelerin bir kısmı da kokpitte. Kişiselleştirilebilen dokunmatik ekran ve dijital altyapı, hibrit için optimize edilmiş durumda. Dijital ekranın sağ tarafında konumlandırılan yeni güç metre devir göstergesi ECO, POWER ve CHARGE olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Aktif sürüş modu, ekranın alt kısmında sürekli olarak görüntülenirken böylece sürücü hızını ayarlayabiliyor. Şarj esnasında kilometre olarak güncel elektrikli menzil, batarya şarj hızı ve kalan şarj süresi bilgileri gösteriliyor. Dokunmatik ekranda da hibrit sisteme ait özel bir menü bulunuyor. Hibrit menüsüne piyano düğmeler üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu ekran; enerji akışı, tüketim istatistikleri ve şarj istasyonları, akaryakıt istasyonları, elektrikli sürüş menzili ve elektrikli ile benzinli olmak üzere toplam sistem menzili gibi bilgileri gösteriyor. Açıklanan ilk performans verisi ise, 300 beygirlik güce sahip 3008 HYBRID4’ün 0’dan 100’e olan hızlanmasını 6,5 saniyede tamamlayabildiğini gösteriyor. En kısa sürede Türkiye’de de görmeyi beklediğimiz ailenin yeni üyeleriyle ilgili düşüncelerinizi bizlere yorum olarak iletebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Peugeot e-LEGEND tanıtımı