reklamı kapat

POPÜLER

Oyak Renault

Türkiye’de ağustos ayına ait otomotiv raporu açıklandı; durum vahim

 - Güncelleme: 04 Eylül 2019 11:20

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) tarafından her ay yayınlanan raporun ağustos ayı için olan versiyonu kamuoyu ile paylaşıldı.

Kur oranlarındaki artışlar geçtiğimiz seneden itibaren otomobil fiyatlarına direkt olarak yansıdı. Çoğu otomobil modeli fiyatını neredeyse ikiye katladı. Tahmin edeceğiniz üzere bu durum satışlara da hızlı bir şekilde etki etti. Yapılan ÖTV indirimlerinin ardından yangın bir nebze söndürülse de geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında kritik bir düşüş yaşanmıştı. Şimdi ÖTV indirimleri geride kaldı. Fiyatlar tekrar arttı. Peki bu durum satışları nasıl etkiledi? ODD’nin açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre yüzde 24’lük bir azalma mevcut. 34.346 adet otomobil ve hafif ticari olan satışlar bu sene 26.246 adet seviyesinde kalmış.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otomotiv sektörü adeta kan ağlıyor

Açıklanan raporu daha detaylı incelediğimizde toplam otomobil satışının 21.544 adet olduğunu görüyoruz. Bu da demek oluyor ki sadece otomobil bazında yüzde 20‘den fazla bir düşüş var. Hafif ticari cephesinde ise durum daha kötü. 2019’un  Ağustos ayında toplam 4.702 ticari satılmış. Yüzde 37 seviyeleri kadar çıkan düşüş miktarı endişe uyandırıyor. Ağustos ayı özelinde çıkar ve 2019 genelini incelersek durum daha da kötü. İlk 8 ayda sektör yüzde 46 oranında daralmış. Sene başında açıklanan 400.000 tahminine şu an için ulaşılması güç. Çünkü toplam satışların 239.317 adette kaldığını hatırlatmak durumundayız.

İlginizi çekebilir

Elektriğin gücü araziye taşınıyor; karşınızda Extreme E serisi ve 512 beygirlik Odyssey 21