reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı televizyon rehberi

 - Güncelleme: 05 Temmuz 2013 09:31

Philips 55PFL8008K-12

PHILIPS 55PFL8008K/12

TP Vision, televizyon departmanını devraldığından beri Philips ciddi bir ivme yakaladı ve hem geliştirdiği teknolojiler ve akıllı özellikler hem de görüntü kalitesinde yaptığı iyileştirmelerle eskiden aşina olduğumuz Philips kalitesi ve standartlarını kullanıcılara sunar hale geldi. Bunda şüphesiz son kullanıcının neler istediğini bilen ve bu doğrultuda çalışmalar yürüten Ar-Ge bölümünün katkısı büyük. Panasonic gibi Philips de televizyonların akıllı cihazlara dönüşmeye başladığı dönemde biraz rakiplerinin gerisinde kalmıştı ancak yeni seriler hızla farkı kapatabilecek yeteneklere sahip.

Philips 55PFL8008K/12 (ki kendisini yazı içinde 8008 olarak anacağız) amiral gemisi 9000 serisi modellerin ardından gelen, markanın en güçlü televizyonu. Üst seri televizyonlarında eskiden bu yana tasarıma büyük önem veren ve bunun da meyvelerini toplayan Philips, 8008’de bir süredir hakim olan çizgiye ince rötuşlar yapmayı tercih etmiş. Paslanmaz çelik kasa, inceliğiyle sizi şaşırtacağına emin olduğumuz stant ve neredeyse olmayan çerçeve, tasarımı tamamlayan ögeler. Geçtiğimiz yılki modellerde kullanılmaya başlanan yeni nesil klavyeli uzaktan kumanda 8008’le de geliyor. Ön yüzü alışık olduğumuz tarzda düğmelerle dolu olan kumandanın arka yüzünde Q dizilimli bir klavye bulunuyor. Kumandanın içindeki algılayıcılar sayesinde kumanda ters çevrildiğinde ön yüzdeki düğmeler devre dışı kalıyor. Dolayısıyla parmaklarınız yanlışlıkla bu düğmelere bassa dahi herhangi bir şey olmuyor. Kumandayı salladığınızda ekranda bir imleç beliriyor. Bu imleç de kumandayla kontrol ediliyor. Bu iki özelliği bir araya getiriyor oluşu bizim değerlendirmemizde Philips’in kumandasını en akıllı televizyon kumandası yapıyor. Gereksiz işlevlerden arındırılmış ve fonksiyonel.

PERFECT PIXEL HD FARKI
Her markanın farklı bir isim verdiği sanal tazeleme hızını Philips PMR olarak adlandırıyor. 8008 modeli, bu sanal hızda 1400 Hz’i destekliyor. Yazılımsal da olsa bu değerin yüksek olması hareketli sahnelerde ciddi anlamda fark yaratmayı başarıyor. Televizyonun menüsünden yaptığınız değişikliklerin etkisini görebildiğiniz “tanıtımları izleyin” sekmesi, hangi ayarların size göre olduğunu görebilmeniz için oldukça yararlı. Tüm bu görüntü iyileştirme özelliklerinin arkasında ise Philips’in ödüllü Perfect Pixel HD görüntü motoru yatıyor. En titreşimsiz, net ve doğal renklerdeki görüntüyü sunmayı amaçlayan bu motor vaadini büyük ölçüde yerine getiriyor.

Televizyon görüntüyü dilediğiniz gibi ayarlayabilemeniz için neredeyse profesyonel seviyede ayarlar sunuyor. Ancak çok ileri gitmeden de basit fonksiyonları açıp kapatarak görüntü kalitesini artırmanız mümkün. Bu fonksiyonların başında Pixel Plus HD geliyor. Kendi menüsü içinden arka aydınlatma, renk, netlik gibi birçok ayara müdahale edebiliyorsunuz. Perfect Pixel Plus, basit bir anlatımla keskinliği artırıyor. Bu durum görüntülerde biraz kirliliğe de neden oluyor. Ne istediğinize iyi karar vermeniz gerek. Perfect Motion Rate tazeleme hızını artırarak hareketli sahnelerdeki akıcılığı belirgin hale getiriyor. Micro Dimming’i aktif hale getirdiğinizde ise televizyon, arka plan aydınlatmasını görüntünün belli noktalarındaki parlaklık seviyesine göre açıp kısıyor. 8008’de aktif 3D teknolojisi kullanılıyor. En büyük dezavantajı rahatsız gözlükler olan bu teknoloji, daha iyi bir 3D performansı sunduğu için tercih ediliyor. Bu anlamda yapacağınız tercih de önemli. Aktif 3D’nin farkını gerçekten hissediyorsunuz ancak uzun seyirlerin ardından gözlerinizde bir yorgunluk hissedeceğiniz de garanti. Tüm bunların üzerine televizyonun üç tarafını saran ve görsellik anlamında bir Philips klasiği olan Ambilight teknolojisinin sunduğu seyir zevkini de eklemek gerek.

TELEFONDAN TELEVİZYONA
Philips çok kısa bir süre içinde akıllı televizyon özelliklerinde büyük yol kat etti. En gerilerden gelen aktörlerden biriyken şimdilerde sunduğu yeniliklerle takip edilen bir marka oldu. Hem görünüm hem de fonksiyonların elden geçirildiği yeni Smart TV arayüzü, gerek uygulamaları gerekse akıllı telefon ve tabletlere özel olarak sunduğu imkanlarla rakiplerinden ayrılıyor. Ancak verilen komutların geri dönüşü biraz yavaş ve menü geçişleriyle uygulamalara girişlerde bir yavaşlık söz konusu. Uygulama mağazası çok zengin değil. Belli başlı yerli uygulamalar da var ancak en çok kullanılabilir olanlar Facebook, Twitter ve YouTube gibi görünüyor. Televizyonda Skype desteği de var.

Dahili kamera sayesinde sevdiklerinizle dev ekranda görüntülü konuşma deneyimi yaşayabilirsiniz. Philips’in iOS ve Android uygulamaları, uzaktan kumanda işlevi görmekten çok daha ileri seviyede. Bunların başında program bilgileri geliyor. Doğrudan televizyona bağladığınız bir dijital yayının içeriği, Philips’e özel bir alt yapıyla doğrudan internetten alınıyor. Bu sayede kayıt fonksiyonu çok daha etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Yakın zaman içinde çıkacak güncellemeyle evde olmadığınız zamanlarda, internet üzerinden de kayıt programlayabilmek mümkün olacak. iPad uygulamasında Wi-Fi Screen Share adını taşıyan bir özellik bulunuyor. Normalde uygulama üzerinden tabletteki bir içerik televizyona aktarılabiliyor, Screen Share sayesinde ise televizyonun başından kalkmanız gerektiğinde izlemekte olduğunuz bir yayını iPad’iniz üzerinden izlemeye devam edebiliyorsunuz. Bu özellik yakın bir zamanda Android’li cihazlarla da uyumlu hale gelecek. Bunun yanında 8008 Wi-Fi Miracast da destekliyor. Uyumlu cihazlarınızdaki görüntüyü televizyona yansıtabiliyorsunuz. 8008’in medya oynatım kabiliyeti iyi seviyede ancak altyazı halen sıkıntı. Boyutu, konumu ve senkronu ayarlanamayan altyazı, Türkçe karakterleri de desteklemiyor. Yine yakın bir zaman içinde çıkacak bir güncellemeyle bunun da düzeltileceğinin müjdesini verelim.

ARAYÜZ VE UYGULAMALAR

Philips 55PFL8008K-12
Eski arayüz elden geçirilmiş

Makyajlanan kullanıcı arayüzü uygulama zenginliğinde sınıfta kalıyor ve yavaşlığıyla kimi zaman oldukça rahatsız edebiliyor.

Philips 55PFL8008K-12
Uzaktan kumandadan çok daha fazlası

Uygulamalarla birçok paylaşım seçeneğini kullanabileceğiniz gibi şayet iPad’iniz varsa mevcut televizyon yayınını iPad üzerinden de izleyebilirsiniz.

ARTI-EKSİ

+ Klavyeli kumanda, mobil uygulamalar, WiDi, Miracast, Ambilight, tasarım
Yenilenmesi gereken yavaş arayüz, uygulama mağazası zayıf