reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı televizyon rehberi

 - Güncelleme: 05 Temmuz 2013 09:31

Sony KDL-55W805A

SONY KDL-55W805A

Herhalde hazırlık sürecinde en çok sıkıntı çektiğimiz dosyalar televizyon dosyaları oluyor. Her firma bir şekilde ürün gönderiyor ancak zamanlamanın tutturulması ve istenen ürün modelinin ayarlanabilmesi her zaman mümkün olmuyor. Bu dosyada da Sony ile aynı durumda kaldık. Dosyamıza gerçek anlamda son dakikada dahil olan Sony, talep ettiğimiz W905 modeli yerine W805 göndererek açıkçası bizi biraz üzdü. İki model arasındaki en önemli farklar 400 Hz’lik tazeleme hızı farkı ve daha da önemlisi Sony’nin yeni geliştirdiği Triluminos teknolojisi.

Çıplak gözle bakıldığında şaşırtıcı derece bir görüntü kalitesi farkı sağlayan Triluminos, üretilmesi zor olan kırmızı, yeşil ve mavi renkleri daha gerçekçi gösteriyor ve gölgelerin, görüntülerdeki karanlık alanların çok daha gerçekçi olmasını sağlıyor. Ancak belirttiğimiz gibi bu teknoloji W805’da yok. Sony’nin bu yeni serisi geçtiğimiz yıl inceleme imkanı bulduğumuz HX serisi televizyonların özel standına sahip değil ve o serideki modeller gibi hafif geriye yatık bir şekilde durmuyor. Özetle o serinin karizmasına sahip değil. W805A, Sony’nin Sense of Quartz tasarım anlayışının bir ürünü. Televizyonun plastik malzemeden üretilmiş ayağı yuvarlak bir formda ve dengeli bir şekilde durmasını sağlıyor. Rakiplerine kıyasla biraz kalın olan kasasının arka yüzü plastik bir korumaya sahip. Kenar çerçeveleri ise metalden. Bu çerçevenin öne bakan kısmında ince bir çizgi halinde mavi / yeşil arası renkte bir şerit var. Bu şerit televizyona ince bir hava katmış. Sony’nin büyükçe logosu ön kısımdaki ufak bir parça üzerine kazınmış. Bu parçanın hemen altında ufak bir LED ışık var. Televizyonun o anki işlevine ve içerik kaynağına göre renk değiştiren bu ışığın, istendiği takdirde görüntünün parlaklığına göre aydınlanması sağlanabiliyor.

Intelligent Core adını taşıyan bu ışığın seviyesini sabit veya koyu renk seçerek ayarlayabiliyorsunuz. Bir Ambilight değil belki ama yine de hoş bir detay. Sony’nin yenilikçi teknolojilere olan tutucu yaklaşımı W805A’da da kendini gösteriyor. Dosyamıza konu olan W805A’da (ve W905A’da) kamera olmaması kabul edilebilir değil. Skype uygulaması yüklü televizyonda bu uygulamayı kullanabilmek için haricen satın alınacak bir kameraya ihtiyaç var. Sony bu noktadaki açığını özel bir kumandayla kapatmayı tercih etmiş. Normal kumandanın dörtte biri ebatlardaki kumanda “uzaktan tek dokunuş” destekliyor. NFC’li olması sayesinde uyumlu bir cihazı kumandaya dokundurduğunuzda telefondaki içerik doğrudan televizyonda oynamaya başlıyor. Ancak biz Galaxy S III ile denediğimizde başarılı olamadık. Sonradan biraz karıştırdık ve öğrendik ki NFC’li kumanda yalnızca Xperia telefonlarla uyumlu. Sony, zaten sınırlı olan akıllı özelliklerini daha da sınırlamayı tercih etmiş bu pek de mantıklı bir seçim olmamış. Kumanda NFC dışında ekstra bir özelliğe sahip değil. İşaretçi olarak kullanılamıyor ve sesi veya hareketi algılayabilecek donanıma sahip değil.

KLASİK SONY
Triluminous teknolojisinin nimetlerinden yararlanamamış da olsa Sony’nin görüntü kalitesindeki standartlarını aşağı çektiğini söylemek zor. X-Reality PRO görüntü işlemcisinin de etkisiyle renk tutarlılığı oldukça iyi ve siyahlar derin. İleri seviye görüntü ayarları yapmanıza da izin veren televizyon, bu anlamda kendini rakiplerinin önüne çıkarabilecek özel görüntü teknolojilerinden yoksun. Ancak bu haliyle dahi görüntü kalitesi yarışında oldukça iddialı. Siyah düzeltici, kontrast zenginleştirici, otomatik ışık sınırlayıcı gibi ayarlar görüntüde gözle görülür bir fark sağlıyor.

Pasif 3D destekleyen televizyonla birlikte dört adet gözlük geliyor. Gözlükler hafiflikleri sayesinde konforlu bir 3D deneyimi sunuyor. Derinlik ayarı yapabilmenize imkan tanıyan 3D’nin performansı muhteşem değil ama aynı ayardaki televizyonlar içinde bundan daha iyisini bulmak biraz zor. Sony’nin medya oynatma yeteneklerinde iyileştirmeler olmuş. W805A, eski modellere göre çok daha az dosya seçiyor öncelikle bunu belirtmek lazım. Ancak kullanılan codec’lerden olsa gerek USB diskler üzerinden oynattığınız videoların görüntü kalitesi vasat. En yüksek çözünürlüklü videolar dahi bulanık ve pikselli görünüyor. Yani amacınız indirdiğiniz içerikleri televizyonunuzdan izlemekse harici bir medya oynatıcı da almanız gerek. Oynatıcının Türkçe altyazı desteği var ancak altyazının etrafında siyah şerit görünüyor ve bu şerit hiçbir şekilde kaldırılamıyor. Bunun dışında kimi formatları ileri geri alırken videolarda donma yaşanıyor. Sony’nin bu alana biraz daha eğilmesi gerek.

AKILLI ÖZELLİKLER ZAYIF
W805A, Sony’nin yenilediği kullanıcı arayüzünü kullanan bir model. Söz konusu yenilenme öyle büyük çaplı bir şey değil. Dikey şekilde konumlanan menüler büyümüş ve yatay olarak ana ekrana dizilmiş. Ekranın sol kısmında TV, uygulamalar, bağlı cihazlar ve ayarlar sekmeleri yer alıyor. Her sekme kendi içinde kutucuklara ayrılmış durumda. Uygulama mağazası çok zengin sayılmaz ama belli başlı video uygulamaları uzun süre zaman geçirmenizi sağlayabilir. Bunların başında Mubi geliyor elbette. Çevrim içi film izleme servisi olan Mubi’de, belli bir ücret karşılığında her ay yenilenen içerikten filmler seçip izleyebiliyorsunuz. YouTube, Skype (kamerasız çalışmıyor tabii ki) ve Facebook ile Twitter uygulamaları ise kurtarıcı konumunda. Kullanmak isteyenler için dahili bir internet tarayıcısı da var. Mağazada, başka hiçbir televizyonda olmayan uygulamalar da var. Bu uygulamalar da daha ziyade video temalı. Uygulama mağazası Opera TV Store adını taşıyan bir uygulamaya da ev sahipliği yapıyor. İnternet tarayıcısı Opera tarafından yönetilen bu mağazadan da çeşitli oyun ve uygulamalar indirilip televizyona kurulabiliyor.

ARAYÜZ VE UYGULAMALAR

Sony KDL-55W805A
İçerik yetersiz

Yabancı ülkelere özel uygulamaların sayısı ve içeriği çok daha tatminkarken Türkiye’den erişilebilen uygulamalar hem sayıca az hem de zayıf.

Sony KDL-55W805A
Media Remote

Sony’nin mobil uygulamalarda da rakiplerinin gerisinde kaldığını görüyoruz. Keşke Sony yalnızca görüntü kalitesine değil yazılıma da biraz önem verseydi.

ARTI-EKSİ

+ NFC destekli uzaktan kumanda, Intelligent Core, pasif 3D
Basit arayüz, sayıca az uygulama, kamera olmaması