reklamı kapat

POPÜLER

Apple Çin LOG Tasarım

Apple, WhatsApp ve Threads’i Çin’deki App Store’dan kaldırdı

 - Güncelleme: 19 Nisan 2024 20:22

Bugün gerçekten ilginç bir adım atıldı ve Apple resmi talep sonrasında WhatsApp ve Threads’i Çin’deki App Store’dan kaldırdı.

Güncelleme: Apple, gelen resmi talep sonrasında Telegram ve Signal’i de Çin’deki App Store’dan kaldırdı.

Aktarıldığı kadarıyla bu sürpriz gelişmenin arkasında “Çin Siber Uzay İdaresi” yer alıyor. Kurum iki popüler Meta uygulamasının Çin App Store’undan kaldırılmasını, ortaya çıkan ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle talep etmiş. Bu konuda Apple, “Aynı fikirde olmasak bile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara uymakla yükümlüyüz” açıklamasını yapıyor, eğer kaçırdıysanız Threads uygulaması yakında Türkiye’de de kullanım dışı kalıyor. Teknoloji devi Apple, bundan önce tam 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına siber saldırı (Mercenary Spyware Attacks olarak geçiyor) uyarısı yapmasıyla ses getirmişti. Apple, eğer kaçırdıysanız geçtiğimiz hafta 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına bildirimler göndererek, özel bir siber saldırıya hedef olmuş olabilecekleri uyarısında bulunmuş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu ülkeler ve kişiler spesifik olarak açıklanmadı ancak durum gerçekten endişe verici görünüyor. NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus’un en bilindik örneği olduğu Mercenary Spyware Attacks adı verilen saldırılarla, kullanıcıların kişisel bilgileri (Mesajlar, fotoğraflar vb.) haberi olmadan akıllı telefonları veya diğer cihazlarından alınıyor. Bu saldırılar genelde önemli kişiler (Genelde siyasiler) seçilerek yapılıyor yani direkt olarak hedefli çalışılıyor.

Apple bu konuyu uzun zamandır yakında takip ediyor hatta geçtiğimiz yıl Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group şirketini dava etmişti. Bilmeyenler içinPegasus birçok hükümete satılarak casusluk amacıyla kullanıldı. Kaynaklara göre dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler, insan hakları aktivistleri, iş insanları ve siyasiler Pegasus’un imkanlarıyla sürekli olarak izlendi.

Bu casus yazılım odağında NSO Group’un müşterileri olduğuna inanılan en az 10 devlet olduğu iddia ediliyor ve onlar, “Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri “ olarak açıklanıyor. Pegasus tarafından gizlice izlenen yüzlerce şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, STK çalışanı, sendika yetkilileri ve kabine bakanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil hükümet yetkilisi bulunuyor.

Apple adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu