reklamı kapat

POPÜLER

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği, “internet altyapılarına teknoloji devi desteği” konusunda kararlı görünüyor

Avrupa Birliği, teknoloji firmalarının internet altyapı yatırımlarına destek olmasını istiyor. Bu konuda büyük çalışmalar masada.

Geçtiğimiz yıl Fransa, İtalya ve İspanya, Avrupa Komisyonu üzerinden yeni bir mevzuatı devreye sokmak istiyor haberi gündeme gelmişti. O zaman bu üç ülkenin Google, Meta ve Netflix gibi dev teknoloji devlerinin internet altyapılarına maddi olarak destek vermesini istediği aktarılmıştı. Avrupa’daki internet kapasitesinin büyük bölümünü teknoloji firmalarının içerik tüketilen servislerinin kapladığını belirten yetkililer, sürekli olarak artan kapasite artış gereksiniminin karşılanabilmesi adına firmaların da elini taşın altına koymasını istiyordu. Bu konu bugün bir kez daha gündeme geldi. Süreç ortaya çıktığı kadarıyla artık Avrupa Birliği geneli için masada ve Bloomberg tarafından görülen bir taslak belgeye göre birlik üyesi ülkelerin yetkilileri, Netflix ve Alphabet gibi yüksek bant genişliği kullanan teknoloji şirketlerinin yeni nesil internet altyapısı için bütçe ayırmasını sağlayacak bir teklifi değerlendiriyor. Bloomberg, AB’nin ekim ayında bu fikri reddettiğini ancak şu an süreç hakkında telekom endüstrisinin ne düşündüğünü öğrenmek istediğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avrupa Birliği, teknoloji tarafında geçtiğimiz yıl Digital Markets Act (DMA) mevzuatıyla da çok ses getirmişti. Birlik bu mevzuat ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmak istiyor. Kapsamlı olarak 2023 yılında devreye alınması beklenen yeni dönemde, gerçekten büyük değişiklikler hedefleniyor. Avrupa ülkeleri DMA ile şimdiye kadar yaşanan sorunları tek kalemde ortadan kaldırmayı istiyor. DMA sayesinde örneğin ufak teknoloji firmalarının büyük teknoloji firmaları ile daha kolay şekilde rekabet edebilmesine imkân tanınacak. Bu konuda daha fazla detaya direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

Avrupa Birliği hamleleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi