reklamı kapat

POPÜLER

WhatsApp Telegram

Facebook sıkıntısı yine ciddi anlamda Telegram tarafına yaradı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Facebook sıkıntısı yine ciddi anlamda Telegram tarafına yaradı. WhatsApp çökünce kişiler Telegram’a akın etti.

WhatsApp kullanıcı sözleşmesi ile Facebook’a daha fazla veri paylaşacak haberleri biliyorsunuz en çok Telegram’a yaramıştı. Platform WhatsApp’tan uzaklaşanların bir numaralı merkezi olmuştu.

WhatsApp tarafında bir sorun olunca da durum değişmedi. Kullanıcılar WhatsApp kullanamayınca sevdikleriyle iletişim kurabilmek adına Telegram abonesi oldu. Firmadan gelen bilgiye göre 6 saatlik kesintide 70 milyon yeni kişi Telegram’a katıldı. Bu bilgi direkt olarak kurucu Pavel Durov‘dan geldi.

Hatta Pavel Durov, bu yeni gelen kişiler üzerinden oluşan beklenmedik yoğunluk nedeniyle ABD’de sistemlerinin yavaşladığını da aktardı.

Telegram için güzel bir büyüme getiren Facebook sızıntısı için detaylar şöyle

Biliyorsunuz kısa süre önce Facebook ve ona bağlı Instagram, WhatsApp ve Messenger gibi servislere tam 6 saat boyunca erişim sağlanamadı. Yaşanan sorun Facebook’un şimdiye kadar yaşadığı en büyük kesintilerden birisine neden oldu.

Bu sorun yüzünden Facebook’un çalışanları dahi kendi sistemlerine erişemedi, şirkete giriş yapamadı ve veri merkezine çözüm için fiziksel olarak gitmek zorunda kaldı. Peki gece geç saatlerde çözülen sorunun arkasında tam olarak ne yer alıyordu?

Bu konuda da bir açıklama yapan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, öncelikle herkesten yaşananlar için özür diledi. Sevindirici olarak bu kesintinin arkasında bir siber saldırı yer almıyordu. Yani Facebook’un sunucularından herhangi bir veri çalınmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Açıklamaya göre yaşanan dev soruna bazı çok kilit ayar değişiklikleri neden oldu. Burada spesifik olarak BGP güncellemesinde sorun çıktı ve Facebook’ın diğer ağlara bağlanmasına imkan tanıyan DNS yönlendirme bilgileri silindi. Bu yüzden tüm servisler bir anda kullanılmaz daha doğrusu erişilemez hale geldi.

BGP yani Border Gateway Protocol ya da Türkçe karşılığıyla Sınır Geçit Protokolü, internet servis sağlayıcıları tarafından kullanılan gelişmiş bir yönlendirme protokolü olarak tanımlanıyor ve tüm teknik detayları burada yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Apple’ın yeni kablosuz kulaklığı ile tanışın