reklamı kapat

POPÜLER

Intel

Intel, blok zinciri alanına özel donanımlar geliştiriyor

İşlemci devi Intel, artık açık olarak netleştiği üzere hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak blok zinciri alanına özel donanımlar geliştiriyor.

İşlemci pazarının en önemli isimlerinden Intel, en son harici ekran kartı ile alakalı burada yer verdiğimiz detaylar ile gündeme gelmişti. Firmanın açıklamasına göre bu ekran kartları ile kripto madencilik gibi bir amaç bunmuyor. Çünkü bunun için özel çipler / donanımlar üzerinde çalışılıyor. Yapılan resmî açıklamaya göre yıl sonunda “blok zinciri hızlandırıcı” olarak geçen çipler / donanımlar geliyor.

Firmanın blok zinciri altyapısını desteklemek için geliştirdiği bu donanımlar, özellikle yüksek verime odaklanıyor. Mevcut altyapılar çok fazla enerji harcıyor ve bu da genel olarak tepki çekiyor. Bu yüzden kendi çalışmalarında düşük enerji ile yüksek verimi odak noktaya alan Intel, direkt olarak son kullanıcıya hitap etmeyecek ürünleriyle merkezi olmayan internet geleceğini çevre dostu hale getirmeyi hedefliyor.

Süreç için geliştireceği çipler ile firma kripto para madenciliğindeki verimi de artırmayı hedefliyor. Hatta firmanın bitcoin madenciliğindeki en verimli çözümü sunacağı dahi iddia ediliyor. Yeni dönem için kendi bünyesinde özel bir bölüm de kuran Intel, mevcut madencilik çözümlerine (Genelde ekran kartları kullanılıyor) göre watt başına bin kata kadar daha iyi performans getirmeye hazırlanıyor.

Intel, “gezegendeki en büyük silikon üretim merkezi” olarak geçen en az 20 milyar dolar harcanacak önemli bir yatırım da yapıyor. ABD Ohio merkezli olarak kurulacak tesisin, tam olarak 1.000 dönüm alana yayılacağı belirtiliyor ve burada iki farklı çip üretim tesisine ev sahipliği yapılacağı aktarılıyor. Ancak firma bunu bir başlangıç olarak planlıyor. Tesisin daha sonra 2.000 dönüme çıkarılacağı ve sekiz farklı fabrikaya ev sahipliği yapacağı aktarılıyor.

Bu tesisi inşa etmeye 2022’de başlayacak olan Intel, operasyona ise 2025 yılında başlamayı planlıyor. Bu tesiste blok zinciri alanına özel donanımların da üretileceği düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir: Çok ses getiren yarı insansı robot Ameca