reklamı kapat

POPÜLER

NSA

NSA’in yabancı casuslarla nasıl iletişim kurduğu ortaya çıktı

Soğuk savaş dönemi casusların birbirleriyle iletişim kurmak için tercih ettiği gazeteler yerini sosyal medyaya bırakıyor. NSA yabancı casuslarla konuşmak için Twitter’ı kullanıyor.

New York Times ve The Intercept’in haberlerine göre NSA, halka açık Twitter hesabından Rus casuslara gizli mesajlar gönderiyor. Detaylara girmeden önce biraz geçmişe gidelim. NSA ve CIA ajanları Amerikan istihbarat ajansından çalınan dosyaların peşine düşmüş ve Almanya’ya gitmişti. İddialara göre bir Rus ajanı çalıntı dosyalar için Amerikalılardan 10 milyon dolar talep etmiş, daha sonra ise bu talebi 1 milyon dolara kadar düşürmüş. Söz konusu Rus ajanı iddialara göre Amerika Başkanı Trump hakkında da bazı bilgilere sahip. Yayınlanan haberlere göre isimsiz Rus ajanı Amerika ajanlarıyla Almanya’da birebir görüşmüş. Bunun yanı sıra Amerikalı ajanlar Rus ajana NSA’ın Twitter hesabı üzerinden yaklaşık 10-12 şifreli mesaj göndermiş. Buradaki esas soru ise bu mesajların tweet olarak mı yoksa özel mesaj olarak mı gönderildiği. The Intercept yazarı James Risen’a göre bu mesajlar tweet olarak atıldı.

Twitter’dan gönderilen şifreli mesajlar

NSA söz konusu çalıntı dosyaların gizemli grup Shadow Brokers tarafından Rusya’ya temin edildiğini düşünüyor. Çalıntı veriler arasında NSA’nın özel hack techizatları da yer alıyor. 2016 yılında bunları yavaş yavaş internete yayan grup, NSA’e de büyük bir darbe indirmişti. NSA’in iletişimi tweet’lerle gerçekleştirdiğini söyleyen Risen, 20 Haziran 2017’de atılan tweet sonrası NSA Ruslarla ne zaman iletişime geçmek istese ya da iletşim kanalının hala açık olduğunu belirtmek isteese yeni bir tweet girdiğini kaydediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Herkese açık bir metnin içine mesaj gizleme yöntemine steganography deniliyor. Bu yöntem mesajın gizliliğini sağlamanın yanı sıra konuyu bilmeyen biri için de şüphe çekmeyen bir eylem oluyor. Twitter konusunda da durum farklı değil. 420 bin takipçisi olan NSA hesabından paylaşılan bir metinde gizlenmiş bir mesaj olması ilk etapta beklenmiyor. Bu tıpkı cevap “çok kolay” olduğu için problemin çözümünü daha zor yöntemlerde aramaya benziyor. The Intercept’te yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.