reklamı kapat

POPÜLER

Siyah beyaz fotoğrafları renklendiren yapay zeka uygulamasını deneyin [Video]

Berkeley Üniversitesi‘nin yarattığı, siyah beyaz fotoğrafların renkli hallerini tahmin edebilen yapay zeka destekli uygulama artık çok daha akıllı ve kullanıma açık.

İlk kez 2016 yılının Mart ayında duyurulan, Berkeley Üniversitesi’nden Richard Zang ve takım arkadaşlarının yarattığı nöral ağ ile çalışan yapay zeka destekli renklendirme uygulaması büyük bir güncelleme aldı. Kullanıcılar artık uygulamanın algoritmasına yardım edip renklendirme işlemine müdahale edebiliyor. İlk haliyle birçok renklendirme hatası yapan uygulamaya artık hangi rengin nereye gitmesi gerektiğini söyleyebiliyorsunuz. Nöral ağ destekli uygulamalar yapmaları gereken işte kendi kendilerini geliştirebiliyor. Örneğin, bir fotoğrafta insan olup olmadığını anlaması için tasarlanan bir uygulama eğer nöral bir ağa sahipse, dışarıdan destek almadan kendi kendine internetteki fotoğraf arşivlerini bularak kendisini insanları algılamak konusunda geliştirebiliyor. Zang’in siyah beyaz fotoğrafların gerçek renklerini bulabilmesi için tasarladığı uygulama da bir nöral ağa sahip ve sürekli öğreniyor. Uygulama siyah beyaz bir resimde hangi renklerin olması gerektiğini tahmin etme konusunda oldukça başarılıydı. Ancak geçen sene yayınlanan ilk haliyle, fotoğraftaki renkleri tahmin etse de, hangi rengin nereye gideceğini bulma konusunda birçok hata yapmıştı. Bir manzara resminde gölün ve dağın renklerini ve tonlarını doğru tahmin etse de, gölde olması gereken maviyi dağa verebiliyordu.

Uygulama yeni aldığı güncellemeyle bu sorunu da çözebileceğini gösteriyor. Artık algoritmayla birlikte çalışabilirsiniz. Algoritma fotoğraftaki insanın ten rengini ve denizin mavisini bulabiliyor. Eğer renkleri koyduğu yer yanlış olursa, siz ona mavinin denize gitmesini, buğday tonunun ise insana gitmesi gerektiğini söyleyebiliyorsunuz. Böylece saniyeler içerisinde dedenizin askerlik fotoğraflarını en doğru haliyle renklendirebiliyorsunuz. Aşağıdaki videodan uygulamanın bu yeni özelliğinin nasıl çalıştığına göz atabilirsiniz:


Fotoğraf galerisinde ise, 3’lü fotoğrafların ilkinde fotoğrafın orijinalini, ikincisinde kullanıcının hangi rengin nerede olması gerektiğini işaretleme aşamasını, üçüncüsünde ise uygulamanın başarıyla sonuçlandırdığı renklendirmeyi görüyorsunuz.

Elbette bu özellikle birlikte uygulamayı kandırmanız ve galeride bir örneği yer alan büyük yazar Ernest Hemingway’e pembe sakal vermeniz de mümkün hale geliyor.


Adobe gibi sektör liderlerinin henüz sahip olmadıkları bu algoritma ile Berkeley’de renklendirilen daha fazla ikonik fotoğrafa bu linkten ulaşabilirsiniz. Uygulamayı kendiniz deneyip keşfetmek isterseniz resmi Github kütüphanesinden indirebilirsiniz.