reklamı kapat

POPÜLER

Tasarımda kritik değişim; Samsung Galaxy Watch Active incelemesi

BAŞARILI PİL YÖNETİMİ

Şimdi gelelim işin deneyim kısmına. Galaxy Watch Active’in artılarını ve eksilerini bir araya getireceğimiz bu kısımda önce söze ekrandan başlayalım. 360×360 piksel çözünürlük sunan saatin ekranına ilk baktığınızda sanki “çerçevesiz tasarım” tercih edilmiş gibi görünebilir. Ancak ilk bakışta elde edilen bu saniyelik yanılsama, kalın siyah çerçeveleri görünce ne yazık ki küçük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Saatin ekranında ne yazık ki kalın siyah çerçeveler bulunuyor. Tam da bu sebeple siyah gövde rengi diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Çünkü doğru kadran tasarımı ve siyah gövde ile saatin ekranının yarattığı “çerçevesiz” hissi sürdürülebiliyor. Kadran tasarımlarını da bu sebeple kullanırken hep siyah arka planlı ve çerçeveleri belli etmeyecek modellerden seçtik. Spor odaklı neon kadran tasarımları favorimiz oldu ancak gerek ücretsiz tasarımlar gerekse de Samsung’un mağazasındaki ücretli tasarımlarla farklı modeller deneyebilirsiniz.
Samsung galaxy watch active
Kullanıma geldiğimizde ise saatin hem iOS hem de Android ile uyumlu olması büyük bir artı. Çünkü yuvarlak gövdeli saat tasarımları kesinlikle iOS kullanıcılarının da hakkı. Hem Samsung hem de iPhone ile test ettiğimiz saatin Samsung ile daha başarılı çalıştığını da belirtelim. Öte yandan deneyim sırasında, telefon yanı başımızda olmasına rağmen sık sık saatin bağlantısı koptu ve sebebini bir türlü anlayamadık. Bu hayli sinir bozucu bir deneyim yarattı. Bir diğer sinir bozucu deneyim de Spotify kullanırken yaşandı. Saatle Spotify kontrolü için inatla Bluetooth kulaklık talep ediliyor. Yani 3,5 mm’lik kulaklığınız telefonunuza takılıyken saatle Spotify’ı kontrol edemiyorsunuz. Ya da tamamen kulaklıksız telefonla dışarı ses verirken Spotify kontrolü sağlanamıyor. Sadece Bluetooth kulaklık kullanırken Spotify’ı kontrol etmek mümkün oluyor. Bu da kullanıcı için Galaxy Buds ve benzeri cihazları mecburi kılıyor.

Saatin en güçlü yanlarından biri ise bize göre spor takibi. Otomatik algılama özelliği sayesinde gün içinde tempolu yürüyüşünüz dahi hızla algılanıyor ve yürüyüş olarak kayde geçiyor. Samsung’un Health uygulaması ile başarılı bir şekilde çalışan saat beraberinde Apple Watch’un aktivite halkalarına benzer bir sistem getirmiş. Kalp şeklindeki bu tasarım kalori, antrenman ve saat başı hareketliliğinizi ölçüyor. Tüm hedefleri tamamladığınızda kalp de tamamlanıyor. Health uygulaması olmasa dahi saatin kendi arayüzünden gösterdiği rapor bile hayli detaylı ve dikkat çekici. Renk seçenekleri biraz soluk olsa da sistem kullanıcıyı motive etme açısından başarılı. Kalp ritmini de ölçebilen Galaxy Watch Active, yüzme de dahil pek çok aktivitenin takibini yapabiliyor. İster salonda çalışıyor olun ister açık havada saat hemen her çalışma için bir alternatif sunuyor. GPS desteği de bulunan cihazda bisiklete binme, koşu, yürüyüş ve doğa yürüyüşü gibi sporlarda GPS’le konum takibi yapılabiliyor. Bu da yine kullanıcı için öne çıkan özelliklerden biri oluyor. Kalp ritmini de ölçen cihaz uyku takibi de yapıyor. Ancak kolda saatle uyumak bir parça rahatsız bize göre.
Samsung galaxy watch active
Galaxy Watch Active’in bildirim animasyonları da bize göre çok başarılı olmuş. Bunun dışında bizim gibi kopma sorunu yaşamadığınız sürece uygulama bildirimleri saatinize geliyor. Gelen mesajlara saat üstünden hazır cevaplarla dönüş de gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak saatle ne yazık ki görüşme yapamıyorsunuz. Arama kabul edip, reddedebileceğiniz saat; aramaları kabul ettiğinizde sizi telefonunuza yönlendiriyor. Herhangi bir şekilde saatle diyalog mümkün olmuyor.

Gelelim pil tüketimine. Cihaz 230 mAh kapasiteli piliyle Galaxy Watch modeline kıyasla çok daha sınırlı bir pil kapasitesine sahip. Ancak her gün düzenli spor yapmıyorsanız saatin pil gücünü neredeyse 3 güne kadar zorlamak mümkün. Günlük kullanımda ara sıra tempolü yürüyüşümüzü otomatik olarak egzersiz şeklinde kayıt altına alması dışında saati 3. güne kadar hiç şarj etmeden kullanmayı başardık. 3. günde de öğlen saatlerine doğru şarja takmamız gerekti. Amiral değil ancak daha ulaşılabilir bir model olarak pil gücünü başarılı bulduk diyebiliriz. Spor aktivitelerinin sıklığı ve uzunluğuna bağlı olarak bu sürenin azalabileceğini de belirtelim.

Gün sonunda Samsung Galaxy Watch Active modelini değerlendirmek gerekirse, fiyatına da bağlı olarak Galaxy Watch’a kıyasla eksik noktaları da bulunsa da bugüne kadar bizim kullanmaktan en çok keyif aldığımız ve tasarım olarak en çok beğendiğimiz modelin bu olduğunu söyleyebiliriz.