Kısa süre önce Taylor Swift‘in yapay zeka tarafından üretilen cinsel içerikli görüntüleri X’i sardı. Gelecek bu konuda çok tehlikeli görünüyor.
Bunu daha önce de aktarmıştık. “İnternette gördüğünüz her şeye inanmayın” uyarısı yıllarca hep üzerinde Photoshop ile oynanmış fotoğraflar için kullanılmıştı. Ancak özellikle 2023 itibarıyla bu durum tamamen değişti. Artık birçok işlem için Photoshop kullanmanıza gerek yok. Artık aklınızdan geçen herhangi bir şeyi yazarak görsel hale getirebiliyorsunuz. Bunun için Midjourney, Adobe Firefly, OpenAI Dall-E ve Stable Difision gibi üretken yapay zekadan güç alan özel görsel oluşturma sistemleri bulunuyor. Bu sistemler tarafından hazırlanan görseller artık gerçekten inanılmaz bir gerçeklik seviyesine ulaştılar. Günümüzde hazırlanan fotoğrafların gerçek olup olmadığını anlamak için piksel seviyesinde inceleme gerekiyor, kimsenin buna zamanı olmadığından çok yanlış fotoğraflar internet üzerinde gerçek gibi paylaşılabiliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Taylor Swift’in yapay zeka tarafından üretilen cinsel içerikli görüntüleri X’i sardı ve bağlantılı olarak tüm internete yayıldı. Elon Musk’ın sahibi olduğu X (Eski adıyla Twitter) bu fotoğrafların büyük bölümünü temizledi ancak yine de yayılım yeterince hızlı şekilde engellenemedi. Bu konuda sorulan bir soruya yanıt veren Microsoft CEO’su Satya Nadella, cinsel içerikli Taylor Swift fotoğraflarının “endişe verici ve korkunç” olduğunu söyledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“Bu konuda hızlı hareket etmeli ve gerekli önlemleri almayız” da diyen Nadella, süreçle alakalı kesin bir çözüm ise sunamıyor. Bu konuda Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, “Taylor Swift’in sahte görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması endişe vericidir. Bu tür olayların kadınları ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde etkilediğini biliyoruz. Biden yönetimi, yasal önlem yoluyla sahte yapay zeka görüntüleri riskini azaltmamızı sağlamaya kararlıdır” dedi.
Son aşamada bu tarz içerik üretimlerinin önüne geçilmesi için alanda faaliyet gösteren bütün firmaların mutlaka ama mutlaka bir araya gelmesi gerekiyor. Bazı üretken yapay zeka temelli servisler ünlülerin görsel üretimine izin vermiyor ancak o engel bir şekilde aşılabiliyor. Bu konuda en çok ses getirenlerden birisi geçtiğimiz yıl içinde yayılan Papa Francis’in montlu fotoğrafı olmuştu. Bu fotoğraf birçok kişi tarafından gerçek zannedilmişti ancak direkt olarak Midjourney üzerinde bir kişi tarafından hazırlanmıştı. Bu konuda geçtiğimiz yıl başka örnekler de dikkat çekti.
Örneğin Elon Musk’ı farklı kadınlar ile beraber gösteren yapay zekâ üretimi fotoğrafları milyonlarca kişi gerçek zannetmişti. Günümüzde sosyal medya platformlarındaki çoğu kişi bu fotoğrafların gerçekliğini sorgulamıyor, bu durum çok ama çok büyük problemler yaratacak gibi görünüyor. Bu üretilen fotoğraflar yüzünden hayatını kaybeden kişilerin (Yanlış anlaşılma üzerinden çıkacak olası kavgalar ya da depresyona nede olup intihara neden vermesi gibi) olacağından endişe ediliyor, ayrıca bu tarz paylaşımların ünlülerin psikolojilerine olan etkisi de inanılmaz büyük olacak gibi duruyor.