reklamı kapat

POPÜLER

Snapdragon 8 Gen 2 Snapdragon 8 Gen 1 Plus akıllı telefon

Yeni akıllı telefon modellerinin çok ısınmasında bir suçlu daha çıktı

Yeni nesil amiral gemisi akıllı telefon modelleri, yük altında çok fazla ısınıyor. İşte bunun arkasında direkt olarak ARM da yer alıyor.

Samsung ile Qualcomm imzalı en son çıkan üst seviye işlemciler (Snapdragon 8 Gen 1 ve Exynos 2200) ve bu işlemcileri kullanan akıllı telefon modelleri ciddi şekilde ısınıyor. Bu konuda çok sayıda şikâyet geliyor. Bu can sıkan sorunun arkasında, uzmanlara göre firmaların soğutma ve optimizasyonu iyi kuramaması yanında ARM’ın yeni işlemciler için hazırladığı mimari tasarımı da yer alıyor. Ancak burada tek suçlu ARM değil. Çünkü ARM’ın yeni tasarımlarını Apple da kullanıyor ve Apple tarafında ciddi bir ısınma sorunu bulunmuyor. Bunun arkasında söylendiği kadarıyla Apple ile ARM’ın optimizasyonu çok iyi şekilde kurabilmesi yer alıyor. Samsung ve Qualcomm’un ise çok geniş bir ürün skalasında çalıştığından bu konuda başarılı olamadığı aktarılıyor. Süreçte yüksek ısı yanında yüksek enerji sarfiyatı problemlerinin olduğu da gelen bilgiler arasında.

Bahsi geçen işlemcilerden Snapdragon 8 Gen 1 üstüne önümüzdeki dönemde bir Snapdragon 8 Gen 1 Plus dahil edilecek. Söylendiği kadarıyla 8 Gen 1 ile 8 Gen 1 Plus arasında büyük bir performans farkı olmayacak. Çünkü Qualcomm, yeni 8 Gen 1 Plus içerisinde de yer alacak Cortex X2 çekirdeğin saat hızını enerji kullanımını azaltmak için kısacak. Kaynaklara göre bunun yüksek ısıya da faydası olacak.

Eğer bu konuya tam olarak çözüm bulunmazsa, yeni amiral gemisi Android akıllı telefon modelleri beklediğimiz kadar yüksek performansı artışları getirmeyecektir. Burada çözüm için hem soğutma hem mimari hem de optimizasyon konusunda yeni bir çalışma ve ortak konsorsiyum gerekli gibi görünüyor.

Biliyorsunuz Samsung bu yüksek ısınma ile bağlı olarak geçtiğimiz ay büyük bir sorun yaşadı. Kaçıranlar için Samsung’un bazı telefonlarda ve tabletlerde yüklü Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kıstığı ortaya çıkmıştı. Süreç GOS’un açılımından farklı olarak sadece oyunları da kapsamıyordu. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansı kısılan uygulamalar arasında bulunuyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Testlere göre performansı kısılan uygulamalar arasında 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri ise yer almıyordu. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyordu.

Samsung bu olayı daha sonra yayınladığı bir güncelleme ile çözdü. Artık kişiler isterlerse yüksek ısı ve enerji tüketimine rağmen performansı sonuna kadar açabiliyor.

Bu akıllı telefon gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın